TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Airborne Monument Oosterbeek

Het monument staat voor het Airborne-museum Hartenstein. Het monument heeft aan de vier zijden een relief, deze stellen voor:
- aan de Oostzijde: de landing;
- aan de Zuidzijde: de hulp der Oosterbeekse vrouwen aan de gewonden;
- aan de Westzijde: de medewerking van de ondergrondse strijdkrachten aan de Airborne;
- aan de Noordzijde: de laatste heldhaftige weerstand.

De hoge zuil wordt bekroond door vijf figuren. De vrijheidsfiguur rijst boven de anderen uit. Zij wordt omgeven door de figuren van burgers en soldaten, de vrijheid schragend. Het geloof, de Gerechtigheid, de Huiselijke haard, de Hoop en de Liefde, het zijn alle gedachten en idealen, die in steen hun symbolen vinden.

Zo verrijst in een fraai park het monument, dat de burgers van Oosterbeek Generaal Urquhart aanboden. Steen zal blijven getuigen van wat in de harten van Oosterbekers leeft: Eerbied voor de helden der Airborne, die hier streden en vielen voor onze vrijheid.

Tekst volgens een bordje bij het monument.

Het monument is onthuld op 17 september 1946.

Bij het Airborne monument staat deze herdenkingsbank voor het Reconnaisance Squadron. De tekst op de plaquette is:
IN SEPTEMBER 1944 VOCHT HET EERSTE BRITSE AIRBORNE RECONNAISANCE SQUADRON HIER TOT HAAR EINDE. RUST HIER EN GENIET VAN DE VREDE WAARVOOR ZIJ VOCHTEN EN STIERVEN.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.988808, 5.831289

Fotoreportage Herdenking Airbornemonument 'De Naald' Oosterbeek

25sep

Fotoreportage Herdenking Airbornemonument 'De Naald' Oosterbeek

Op vrijdagmorgen 15 september 2023 was de herdenking bij het Airbornemonument 'de Naald' in Oosterbeek. DIt jaar waren de zoon en kleinzoon van generaal Urquhart bij deze ceremonie aanwezig.

Lees meer

Fotoreportage Herdenking bij Airbornemonument de Naald

sep2022

Fotoreportage Herdenking bij Airbornemonument de Naald

Op vrijdag 16 september werd de herdenking bi jhet Airbornemonument de Naald in Oosterbeek gehouden. Standaard is deze ceremonie op 17 september, maar omdat die datum dit jaar in het weekend viel werd dit jaar uitgeweken naar de vrijdag.

Lees meer

Lees meer (1)