TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Airborne Monument Oosterbeek

Het monument staat voor het Airborne-museum Hartenstein. Het monument heeft aan de vier zijden een relief, deze stellen voor:
- aan de Oostzijde: de landing;
- aan de Zuidzijde: de hulp der Oosterbeekse vrouwen aan de gewonden;
- aan de Westzijde: de medewerking van de ondergrondse strijdkrachten aan de Airborne;
- aan de Noordzijde: de laatste heldhaftige weerstand.

De hoge zuil wordt bekroond door vijf figuren. De vrijheidsfiguur rijst boven de anderen uit. Zij wordt omgeven door de figuren van burgers en soldaten, de vrijheid schragend. Het geloof, de Gerechtigheid, de Huiselijke haard, de Hoop en de Liefde, het zijn alle gedachten en idealen, die in steen hun symbolen vinden.

Zo verrijst in een fraai park het monument, dat de burgers van Oosterbeek Generaal Urquhart aanboden. Steen zal blijven getuigen van wat in de harten van Oosterbekers leeft: Eerbied voor de helden der Airborne, die hier streden en vielen voor onze vrijheid.

Tekst volgens een bordje bij het monument.

Het monument is onthuld op 17 september 1946.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

mrt2018

Airborne Museum eert verzetshelden

[OOSTERBEEK] Het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog was beter georganiseerd dan door velen werd aangenomen. Het Airborne Museum laat in de tijdelijke expositie 'Netwerk' zien dat duizenden mensen deel uitmaakten van een geolied samenwerkingsverband. Belangrijke verzetsmensen krijgen aan de hand van drie verzetsverhalen letterlijk een gezicht in deze tentoonstelling. Marc Nickel

Lees meer

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 5 oktober 2019

Britse 1st Airborne Division

De Britse 1st Airborne Division werd het meest bekend vanwege haar aandeel tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Onderdelen werden echter al ingezet tijdens de raid op Bruneval in februari 1942 (2nd Parachute Battalion), in Noord Afrika in november 1942 (1st Parachute Brigade), SiciliŽ in juli 1943 (1st Airborne Division) en in ItaliŽ in september 1943 (1st Airborne Division). In mei 1945 werd de divisie voor het laatst ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen† de 1st Parachute Brigade naar Noorwegen werd gezonden om toe te zien op de Duitse overgave aldaar. Op 26 augustus 1945 werd de divisie opgeheven.

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 17 september 2019

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden zou volgens de geschiedschrijving de operatie moeten zijn geworden die de Tweede Wereldoorlog in Europa nog voor het einde van 1944 zou beŽindigen. Tot op de dag van vandaag brengt deze operatie nog discussie te weeg over de doelstellingen, opzet en uitkomst. Wat er echter destijds allemaal is besloten en gebeurd lijkt hierdoor vaak naar de achtergrond te verdwijnen. Het lijkt erop dat vooral schuldvragen en wat men eigenlijk had moeten doen de overhand in de geschiedschrijving hebben gekregen.

Lees meer (1)