Het monument staat voor het Airborne-museum Hartenstein. Het monument heeft aan de vier zijden een relief, deze stellen voor:
- aan de Oostzijde: de landing;
- aan de Zuidzijde: de hulp der Oosterbeekse vrouwen aan de gewonden;
- aan de Westzijde: de medewerking van de ondergrondse strijdkrachten aan de Airborne;
- aan de Noordzijde: de laatste heldhaftige weerstand.
De hoge zuil wordt bekroond door vijf figuren. De vrijheidsfiguur rijst boven de anderen uit. Zij wordt omgeven door de figuren van burgers en soldaten, de vrijheid schragend. Het geloof, de Gerechtigheid, de Huiselijke haard, de Hoop en de Liefde, het zijn alle gedachten en idealen, die in steen hun symbolen vinden.
Zo verrijst in een fraai park het monument, dat de burgers van Oosterbeek Generaal Urquhart aanboden. Steen zal blijven getuigen van wat in de harten van Oosterbekers leeft: Eerbied voor de helden der Airborne, die hier streden en vielen voor onze vrijheid.
Tekst volgens een bordje bij het monument.
Het monument is onthuld op 17 september 1946.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Op 17 september 1944 landden de eerste troepen van de Britse 1st Airborne Division in de omgeving Renkum/Wolfheze. Op 17 september is ieder jaar de herdenking van de start van de Slag om Arnhem bij het monument 'De Naald' tegenover het Airbornemuseum in Oosterbeek. Ook dit jaar, zij het met wat minder aanwezigen.
[OOSTERBEEK] Het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog was beter georganiseerd dan door velen werd aangenomen. Het Airborne Museum laat in de tijdelijke expositie 'Netwerk' zien dat duizenden mensen deel uitmaakten van een geolied samenwerkingsverband. Belangrijke verzetsmensen krijgen aan de hand van drie verzetsverhalen letterlijk een gezicht in deze tentoonstelling. Marc Nickel