TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Airborne Monument Oosterbeek

Het monument staat voor het Airborne-museum Hartenstein. Het monument heeft aan de vier zijden een relief, deze stellen voor:
- aan de Oostzijde: de landing;
- aan de Zuidzijde: de hulp der Oosterbeekse vrouwen aan de gewonden;
- aan de Westzijde: de medewerking van de ondergrondse strijdkrachten aan de Airborne;
- aan de Noordzijde: de laatste heldhaftige weerstand.

De hoge zuil wordt bekroond door vijf figuren. De vrijheidsfiguur rijst boven de anderen uit. Zij wordt omgeven door de figuren van burgers en soldaten, de vrijheid schragend. Het geloof, de Gerechtigheid, de Huiselijke haard, de Hoop en de Liefde, het zijn alle gedachten en idealen, die in steen hun symbolen vinden.

Zo verrijst in een fraai park het monument, dat de burgers van Oosterbeek Generaal Urquhart aanboden. Steen zal blijven getuigen van wat in de harten van Oosterbekers leeft: Eerbied voor de helden der Airborne, die hier streden en vielen voor onze vrijheid.

Tekst volgens een bordje bij het monument.

Het monument is onthuld op 17 september 1946.

Bij het Airborne monument staat deze herdenkingsbank voor het Reconnaisance Squadron. De tekst op de plaquette is:
IN SEPTEMBER 1944 VOCHT HET EERSTE BRITSE AIRBORNE RECONNAISANCE SQUADRON HIER TOT HAAR EINDE. RUST HIER EN GENIET VAN DE VREDE WAARVOOR ZIJ VOCHTEN EN STIERVEN.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.988808, 5.831289

Fotoverslag Airborneherdenking Oosterbeek

sep2020

Fotoverslag Airborneherdenking Oosterbeek

Op 17 september 1944 landden de eerste troepen van de Britse 1st Airborne Division in de omgeving Renkum/Wolfheze. Op 17 september is ieder jaar de herdenking van de start van de Slag om Arnhem bij het monument 'De Naald' tegenover het Airbornemuseum in Oosterbeek. Ook dit jaar, zij het met wat minder aanwezigen.

Lees meer

Airborne Museum eert verzetshelden

mrt2018

Airborne Museum eert verzetshelden

[OOSTERBEEK] Het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog was beter georganiseerd dan door velen werd aangenomen. Het Airborne Museum laat in de tijdelijke expositie 'Netwerk' zien dat duizenden mensen deel uitmaakten van een geolied samenwerkingsverband. Belangrijke verzetsmensen krijgen aan de hand van drie verzetsverhalen letterlijk een gezicht in deze tentoonstelling. Marc Nickel

Lees meer

Lees meer (1)