TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Britse Commands
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 11 oktober 2023

Britse Commands

De hoogste operationele structuur binnen diverse Geallieerde strijdkrachten stond en staat veelal bekend onder de term Command. Dit was en is ook het geval bij het British Armed Forces. In dit overzicht staan de diverse Britse Commands opgesomd zoals die bestonden en bestaan binnen de British Army, Royal Navy en Royal Air Force.

Jedburgh Team Claude
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 17 maart 2004

Jedburgh Team Claude

De eerste plannen voor de ontwikkeling van de Jedburgh Teams ontstonden in mei 1942, een maand nadat de Amerikanen en de Britten tijdens een bijeenkomst in Londen hun strategie hadden besproken voor de bevrijding van Europa. De verdere ontwikkeling van deze teams werd toevertrouwd aan luitenant-kolonel Peter Wilkinson, die aan het hoofd stond van de Special Operations Executive (SOE) voor Midden- en Oost-Europa. Tot juli 1943 was dit een puur Brits initiatief, maar nadat de Amerikanen het Office of Strategic Service (OSS) hadden opgericht, was een geallieerde combinatie al snel gemaakt. In februari 1943 had er voor het eerst een groots opgezette interne operatie plaatsgevonden, met de codenaam ĎOperatie Spartaní, om zodoende de eerste teams samen te stellen. Aan het eind van deze zware week werden er uiteindelijk elf teams samengesteld, die helemaal operationeel waren en op elk moment ingezet konden worden. In april 1944 werden afzonderlijke teams van de SOE en OSS samengevoegd onder het commando van het Special Forces Headquarters (SFHQ) en vanaf dat moment waren de teams officiŽle eenheden. De eerste bevelhebber van SFHQ waren de Amerikaanse majoor H.B. Cox en de Britse majoor A. Coombe-Tennant.

Special Air Service Brigade in Noord-Afrika
  • Artikel door Matthias Ouwejan
  • Geplaatst op 11 december 2022

Special Air Service Brigade in Noord-Afrika

De Special Air Service of SAS werd in de eerste helft van 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika opgericht door Lieutenant David Stirling. De officiŽle naam van de eenheid was: L Detachment: Special Air Service Brigade. Op het continent voerde de speciale eenheid verscheidene operaties uit waarbij hun onconventionele optreden een uniek kenmerk was. Ze opereerden meestal in kleine, beweeglijke eenheden en vaak achter de vijandelijke linies. De doelen die ze aanvielen waren onder andere vliegvelden, hoofdkwartieren en aanvoerlijnen. Het doel was om zoveel mogelijk chaos te stichten achter het front. Onder leiding van de flamboyante Stirling lukte dit de SAS goed en ze wisten al snel een reputatie op te bouwen bij vriend en vijand. Lees in het artikel welke doelen zij aanvielen en hoe ver hun succes ze bracht in Noord-Afrika.