TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Frely Sacchi, ontmoeting met Erwin Rommel
  • Artikel door Frely Sacchi
  • Geplaatst op 13 januari 2007

Frely Sacchi, ontmoeting met Erwin Rommel

Ik heb gediend tijdens de Mareth- en Wadi Akarit-veldslagen als luitenant van de artillerie bij een Italiaanse batterij van antieke (model 1906) 75/27 kanonnen. In de Mareth-linie waren mijn kanonnen geplaatst op een hoge bergrug en ik was gelegerd in een observatiepost, ingegraven in de flank van een hoge berg (ik herinner me de naam niet meer) die uitzag over Djebel Tebaga.

Paul Krauss, 3. SS-Divisie 'Totenkopf'
  • Artikel door Frank van der Drift
  • Geplaatst op 1 november 2004

Paul Krauss, 3. SS-Divisie 'Totenkopf'

Deze herinneringen van Paul Krauss vormde een onderdeel van de biografie van Henk Kistemaker 5. SS-Pantserdivisie Wiking. Beide heren hebben elkaar tijdens de oorlog nooit ontmoet, maar wel tijdens bijeenkomsten van veteranen. De hieronder beschreven herinnering vond Henk Kistemaker bijzonder genoeg om in zijn eigen biografie op te nemen. Wij publiceren deze echter als een apart artikel en niet als onderdeel van de biografie van Henk Kistemaker.

Tameichi Hara, Slag in de Javazee vanuit Japans perspectief
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 1 juli 2012

Tameichi Hara, Slag in de Javazee vanuit Japans perspectief

Over de Slag in de Javazee zijn vele Nederlands- en Engelstalige boeken en artikelen verschenen. De enige bekende Japanse beschrijving van deze zeeslag is terug te vinden in het boek “Japanese Destroyer Captain” van de Japanse marineofficier Tameichi Hara, die de slag meemaakte als commandant van de torpedobootjager Amatsukaze. Het boek “Japanese Destroyer Captain”, dat in 1961 gepubliceerd werd, is een Engelstalige versie van zijn memoires en wordt gezien als één van de belangrijkste Japanse werken over de oorlog in de Pacific. In het volgende artikel wordt, van hoofdstuk 2 tot en met hoofdstuk 5, de Slag in de Javazee gezien vanuit Japans perspectief zoals die door Hara beschreven is. Het Nederlandse perspectief van deze slag wordt op Go2War2 uitgebreid beschreven in de artikelen “Hr. Ms. De Ruyter”, "Lichte kruisers van de Java-klasse”, “Lichte kruisers van de Tromp-klasse” en “Torpedobootjagers van de Admiralen-klasse”. De slagen in Straat Soenda en bij Bawean Eiland, die zich kort na de Slag in Javazee afspeelden en een definitief einde maakten aan het bestaan van de geallieerde vloot in Nederlands Oost-Indië, komen eveneens in deze artikelen aan bod.