TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Mordechai Anielewicz,
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 19 februari 2007

Mordechai Anielewicz,

Tijdens de opstand in het getto van Warschau in het voorjaar van 1943 voerde Mordechai Anielewicz het commando over de Joodse Strijdorganisatie. Drie weken lang vochten gettobewoners tegen de Duitse troepen onder leiding van JŁrgen Stroop.

Moshe Lubling
 • Artikel door Arnold Palthe
 • Geplaatst op 26 september 2018

Moshe Lubling

Moshe Y Lubling werd in 1902 geboren in de stad Wolbrom in Opper-SileziŽ in Polen, de zoon van Rachel en Mendel Lubling. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonde hij in Sosnowiec waar hij voorzitter was van de Ha-Oved, Poali-Zion Yamin en de Bond van Arbeiders van de Eretz-Israel Zionistische organisaties. Toen de nazi's in september 1939 Polen binnenvielen vluchtte hij uit Sosnowiec met zijn vrouw Zelda-Fisch, zijn dochter van 12 Ester en zijn zoon Pinchas van 15. Ze probeerden eerst naar de Sovjet Unie te vluchten maar werden door oprukkende Nazitroepen opgepakt en keerden terug naar Sosnowiec.

Stanislaw Maczek
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 1 mei 2013

Stanislaw Maczek

Stanislaw Wladyslaw Maczek was een Poolse generaal die in het begin van de Tweede Wereldoorlog het commando voerde over de enige gemotoriseerde divisie van het Poolse leger. Na de val van Polen ontsnapte hij naar Frankrijk waar hij een nieuwe gemotoriseerde divisie oprichtte. Na de val van Frankrijk richtte hij in Groot-BrittanniŽ de Eerste Poolse Pantserdivisie op, waarmee hij een grote bijdrage leverde aan de geallieerde overwinning in West-Europa. Maczek was bijzonder geliefd bij zijn manschappen en werd na de bevrijding van West-Europa op handen gedragen door de Franse, Belgische en Nederlandse bevolking. Hij werd echter nogal onderschat door zijn geallieerde medestrijders.

Stanislaw Sosabowski
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 12 augustus 2022

Stanislaw Sosabowski

Stanislaw Franciszek Sosabowski zou uitgroeien tot ťťn van de meest bekende Poolse militairen uit de geschiedenis. Gevierd en verguisd. Gevierd om zijn vlucht uit Polen, zijn onberispelijke carriŤre, maar verguisd om het feit dat hij zijn mening gaf. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hij geslachtofferd voor het "mislukken" van Market Garden. De werkelijke erkenning zou pas vele jaren later komen.

Wladyslaw Anders
 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 16 februari 2013

Wladyslaw Anders

Władysław Anders was een Poolse generaal die tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Groot-Poolse Opstand (1918-1919), de Sovjet-Poolse Oorlog (1919-1921) en de Tweede Wereldoorlog gediend heeft. Tijdens zijn militaire dienst is hij maar liefst acht keer gewond geraakt. Zijn grootste wapenfeit is de overwinning op de Duitsers in de beroemde slag om Monte Cassino in 1944. Na de oorlog leefde hij in ballingschap en overleed hij uiteindelijk in 1970.

Wladyslaw Sikorski
 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 29 november 2013

Wladyslaw Sikorski

"God kijkt naar mijn hart. Hij ziet en kent mijn intenties en bedoelingen die schoon en betrouwbaar zijn. Mijn enige doel is een vrij, eerlijk en verenigd Polen." Ė Wladyslaw Sikorski, 1943 te Buzuluk (in de voormalige Sovjet-Unie).

Zbigniew Fialkowski
 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 22 augustus 2011

Zbigniew Fialkowski

Introductie De Poolse officier Zbigniew Stefan Fialkowski (1910-1997) is de overgrootvader van STIWOT-medewerker Kaj Metz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Fialkowski onder andere actief in de Poolse luchtafweer tijdens de Duitse invasie, was hij gestationeerd in Palestina en Irak en deed hij mee aan de geallieerde invasie in ItaliŽ.