TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Clifford McEwen
  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 23 november 2013

Clifford McEwen

Clifford ‘Black Mike’ McEwen was een ‘aas’ uit de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast was hij de enige Canadees die tijdens de Tweede Wereldoorlog het bevel voerde over een Group van Bomber Command. Hij wist op te klimmen tot de rang van Air Vice Marshal. De progressie die hij met No.6 Group maakte na zijn aanstelling kon op grote bewondering rekenen van Air Marshal Sir Arthur Harris, vnaf 1942 de bevelhebber van Bomber Command. McEwen stond op het punt om verder carrière te maken binnen de geallieerde luchtmacht, toen het einde van de Tweede Wereldoorlog in augustus 1945 dat voorkwam.

Léo Major
  • Artikel door Jacob Benoit
  • Geplaatst op 24 april 2021

Léo Major

Léo Major werd op 23 januari 1921 geboren in New Bedford, Massachusetts, U.S.A.. Hoewel hij in Amerika werd geboren, had Léo twee Frans-Canadese ouders, Achille Major en Amanda Sévigny. Zijn vader werkte bij de Canadian National, een spoorwegmaatschappij en was tijdelijk tewerkgesteld in Amerika. In september 1921 ging het gezin terug naar Montreal in Quebec waar Léo zijn jeugd zou doorbrengen. Léo had in totaal 12 broers en zussen en werd voornamelijk opgevoed door zijn moeder omdat zijn vader de meeste tijd weg was voor zijn werk. Echter, wanneer Achille thuiskwam zou Léo zijn woede ondervinden wanneer zijn vader hem sloeg vanwege zijn slechte gedrag tijdens zijn afwezigheid. Zijn vader, destijds Katholiek, bekeerde zich tot het Protestantisme en stuurde Léo naar een Engelse school.