TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Alfonso XIII, Koning van Spanje
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 14 november 2005

Alfonso XIII, Koning van Spanje

Alfonso XIII was de laatste Spaanse koning voor het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog. Bij het afkondigen van de Tweede Spaanse Republiek, verliet Alfonso het land, zonder formeel afstand te doen van de troon. Hoewel hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog de zijde van de Nationalisten koos, liet Franco hem weten na de strijd geen koning op de troon te wensen.

Azaña, Manuel
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 2 oktober 2005

Azaña, Manuel

Manuel Azaña was de Minister President en President van de Spaanse Republiek voor en ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog. Hij vluchtte uiteindelijk naar Frankrijk, waar hij in 1940 overleed.

Caballero, Francisco Largo
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 12 oktober 2005

Caballero, Francisco Largo

Francisco Largo Caballero werd geboren op 15 oktober 1869 in Madrid. Als jongeman verdiende hij zijn brood als stukadoor. In 1890 nam hij deel aan zijn eerste staking en in 1894 werd hij lid van de PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol). In de zomer van 1917 leidde Caballero als voorzitter van de UGT (Union General de Trabajadores) en hoofdredacteur van haar krant Claridad een politieke staking. De stakers wensten meer politieke vrijheden en vrije verkiezingen. De staking werd neergeslagen en de leiders, waaronder Caballero en Julián Besteiro, werden gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. Al een jaar later kwamen ze echter weer vrij. Na de dood van PSOE-leider en partij-oprichter Pablo Iglesias in 1925, volgde Caballero hem op als voorzitter van de PSOE.

Garbo, de dubbelspion die D-Day redde
 • Artikel door Hans Molier
 • Geplaatst op 26 februari 2004

Garbo, de dubbelspion die D-Day redde

Garbo, die werd geboren op 14 februari 1912 en zoon was van een plaatselijke industriëel, was een dubbelspion die een belangrijke rol speelde tijdens de voorbereidingen van D-Day. Dit volgende verhaal, dat berust op historische gegevens, komt echter nergens in de geschiedenisboeken voor, maar de belangrijke rol die Garbo tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld is zeer zeker het vermelden waard.

Prieto, Indalecio
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 oktober 2005

Prieto, Indalecio

Indalecio Prieto werd geboren op 30 april 1883 in Bilbao, Spanje. Toen hij zes jaar oud was kwam zijn vader te overlijden. Indalecio groeide hierna op in grote armoede. Als kind verdiende hij geld door het verkopen van kranten. Op 16-jarige leeftijd, in 1899, werd hij lid van de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) en vier jaar later hielp hij met het oprichten van de Juventudes Socialistas Unificadas (JSU).

Rivera, José Antonio Primo de
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 24 november 2005

Rivera, José Antonio Primo de

José Antonio Primo de Rivera werd op 24 april 1903 geboren in Madrid. Deze markies De Estella, was de zoon van generaal Miguel Primo de Rivera, de Spaanse dictator tussen 1923 en 1930. José Antonio werd aanvankelijk jurist en redacteur van de rechtse krant El Fascio en het tijdschrift ABC. Hij raakte al snel betrokken bij de politiek als schrijver van veel toespraken van zijn vader.

Robles, José Maria Gil
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 20 december 2005

Robles, José Maria Gil

José Maria Gil Robles y Quiñones werd op 27 november 1898 geboren in Salamanca, Spanje. Na zijn opleiding aan de universiteit, waar hij in 1922 afstudeerde als meester in de rechten, werd hij hoogleraar aan de Universiteit van La Laguna (Tenerife). In 1922 werd hij eveneens hoofdredacteur van het katholieke dagblad “El Debate”. Naast zijn werk voor de krant, was Gil Robles een actief politicus van de rechtervleugel. Hij was lid van de Partido Social Popular. Hij werd een fervent aanhanger van de politieke dictatuur van Miguel Primo de Rivera. Nadat in april 1931 de Tweede Spaanse Republiek in werking trad, werd Gil Robles lid van de Accion Nacional en werd hij gekozen in de Cortes (het Spaanse parlement) voor het district Salamanca.

Sanjurjo Sacanell, José
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 30 november 2005

Sanjurjo Sacanell, José

José Sanjurjo werd geboren in 1872 in Pamplona. Als militair diende hij in Cuba (1896) en Marokko (1909). Uiteindelijk werd hij de Hoge Commisaris in Marokko met de rang van luitenant-generaal. In 1927 werd hij onderscheiden met het Gran Cruz de Carlos III. Na zijn terugkeer in Spanje in 1928 werd hij hoofd van de Guardia Civil. Als tegenstander van Koning Alfonso XIII en uitgesproken republikein, steunde hij het ontstaan van de Tweede Spaanse Republiek in 1931. Hij bekritiseerde echter de militaire politiek van Manuel Azaña, die hem daarop liet vervangen door Miguel Cabanellas. Deze confrontatie met de Republikeinse regering, de politiek van het verlenen van autonomie voor delen van Spanje en de militaire hervormingen, maakten dat hij op 10 augustus 1932 een staatsgreep tegen de regering leidde. Na aanvankelijk succes in Sevilla werd de opstand neergeslagen. Sanjurjo werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Deze straf werd al snel omgezet in levenslang en uiteindelijk werd hij in 1934 vrijgelaten en met ballingschap gestuurd waarna hij onderdak vond in Estoril, Portugal.

Zamora, Niceto Alcalá
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 oktober 2020

Zamora, Niceto Alcalá

Niceto Alcalá-Zamora was één van de sleutelfiguren in de periode die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog. Hij werd de belangrijkste leider tijdens het ontstaan van de Tweede Spaanse Republiek en werd haar eerste president. Zijn afzetting als president was één van de aanleidingen voor de Spaanse Burgeroorlog.