Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Artikelen

Weichs, Maximilian Reichsfreiherr von
  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 9 oktober 2005

Weichs, Maximilian Reichsfreiherr von

Maximilian Maria Joseph Karl Gabriel Lamoral Reichsfreiherr von und zu Weichs an der Glon werd op 12 november 1881 geboren in Dessau in Pruisisch Saksen. Hij was de zoon van een Pruisische cavalerieofficier. Na het vroege overlijden van zijn vader verhuisden Maximilian en zijn moeder naar MŁnchen. Hier behaalde Von Weichs zijn VWO-diploma.

Weidling, Helmuth
  • Artikel door Robbert Schoester
  • Geplaatst op 28 februari 2014

Weidling, Helmuth

"Op 30 april 1945 heeft de FŁhrer zelfmoord gepleegd en daarmee allen die hem trouw hadden gezworen in de steek gelaten. Getrouw aan het bevel van de FŁhrer waren jullie, Duitse soldaten, bereid de strijd om Berlijn voort te zetten, hoewel jullie munitie opraakte en de totale situatie verdere tegenstand zinloos maakte. Ik gelast het onmiddellijk staken van iedere tegenstand. Elk uur dat jullie doorvechten verlengt het ontzaglijk lijden van de burgerbevolking van Berlijn en van onze gewonden. In overeenstemming met het oppercommando van de Sovjettroepen sommeer ik jullie onmiddellijk de strijd te staken. Weidling, voormalig bevelhebber van het verdedigingsgebied Berlijn"

Wirth, Christian
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 27 oktober 2006

Wirth, Christian

Christian Wirth was ťťn van de belangrijkste uitvoerders van het nazi-euthanasieprogramma en Aktion Reinhard, de uitroeiing van de Joden in het Generalgouvernement. Hij werd berucht vanwege zijn enorme sadisme en stond bekend onder de bijnaam ĎChristian der Grausameí, oftewel Christian de wrede. Hij werd op 24 november 1885 geboren in Oberbalzheim in de voormalige staat WŁrttemberg. Voor het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog werkte Wirth aanvankelijk als houtbewerker, maar in 1910 werd hij politieagent. Gedurende de Eerste Wereldoorlog diende hij als onderofficier aan het Westfront. Hij werd onderscheiden met het Eiserne Kreuz 1. Klasse.

Wittmann, Michael
  • Artikel door Roland BŲhm
  • Geplaatst op 2 mei 2017

Wittmann, Michael

Wie aan Duitse tankcommandanten uit de Tweede Wereldoorlog denkt, komt al snel op namen zoals Otto Carius, Heinz GŁnter, Kurt Knispel en Franz Bške. Maar een van de meest bekende met een hoge quota aan uitgeschakelde vijandelijke voertuigen blijft Michael Wittmann. Michael Wittmann werd geboren op 22 april 1914 in Vogelthal in de Beierse Oberpfalz. Gestorven is hij op 8 augustus 1944 bij Cintheaux in het Franse NormandiŽ. Hier volgt zijn relaas.

Witzleben, Erwin von
  • Artikel door Matthias Ouwejan
  • Geplaatst op 27 september 2017

Witzleben, Erwin von

Job Wilhelm Georg Erwin Erdmann von Witzleben werd op 4 december 1881 in Breslau (toen de hoofdstad van de Pruisische provincie Schlesien, heden Wroclaw in zuidwestelijk Polen) geboren als telg van een oude adellijke Pruisische familie. Zijn vader maakte de Frans-Duitse oorlog mee als Hauptmann in het keizerlijke leger en kocht, nadat hij in 1876 ontslag had genomen uit het leger, Ober-PoppschŁtz, een klein landgoed in Oberschlesien. Erwin von Witzleben bracht zijn kinderjaren door in Breslau en daarna op Ober-PoppschŁtz. Daar werd hij door zijn vader Georg en zijn moeder Therese streng religieus opgevoed. Het was naar Pruisische traditie gewoon om de vader in zijn beroep te volgen, waardoor Erwin voorbestemd was om het leger in te gaan. Op 22 maart 1901 werd hij beŽdigd als officier met gemiddelde resultaten.