TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Capitulatie
Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
Carpet bombing
Tapijtbombardement. Tegenhanger van precisiebombardement. Synoniem met area-, saturation- en obliteration bombardment.
Casablanca, conferentie van
Conferentie tussen de leiders van Groot Brittanie en de VS (Churchill en Roosevelt). De conferentie vond plaats van 14 tot 24 januari 1943.
CATF
China Air Task Force
Cavalerie
In het Engels Calvary. Oorspronkelijk een aanduiding voor bereden troepen. In de Tweede Wereldoorlog de aanduiding voor gepantserde eenheden. Belangrijkste taken zijn verkenning, aanval en ondersteuning van infanterie.
CBI
China Burma India theater of World War II
Collaboratie
Medewerking vanuit de bevolking aan de bezetters, meer in het algemeen samenwerking verleend aan de vijand door zogeheten collaborateurs.
Commandotroepen
Speciale eenheden, vooral ingezet achter de vijandelijke linies voor sabotage en verkenningacties.
Commonwealth
Geheel van onafhankelijke staten rond Groot-BrittanniŽ. Het kon bijvoorbeeld voorkomen dat er in een bommenwerper een Engelse piloot, Schotse co-piloot, navigator uit Wales, Noord-Ierse, Canadese, Zuid-Afrikaanse, Australische of Nieuw-Zeelandse boordschutters waren.
Communisme
Politieke stroming, ontstaan uit het werk Das Kapital van Karl Marx, geschreven in 1848, als een reactie op de door Marx omschreven klassenstrijd tussen de arbeiders (het proletariaat) en de bourgeoisie. Volgens Marx zouden de arbeiders via een revolutie de macht overnemen van de welgestelde klasse. De communistische stroming streeft naar een ideale situatie waarin de productie- en consumptiemiddelen gemeenschappelijk eigendom van de staatsburgers zijn. Dit zou een einde aan armoede en ongelijkheid moeten maken (communis = gemeenschappelijk).
Concentratiekamp
Afgesloten kamp waar politiek gevaarlijk geachte, gestrafte of in de maatschappij ongewenste personen, zonder vorm van rechtvaardig proces, gevangen gehouden werden door de nazi's. Lees meer...
Condor Legioen
Naam van Duitse luchtmachteenheden die gedurende de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) meevochten aan de kant van generaal Franco.
Conferentie van Jalta
Conferentie tussen Churchill, Roosevelt en Stalin in Jalta op de Krim van 4 tot 11 februari 1945. Belangrijke besluiten werden genomen over de bezetting van Duitsland en de oprichting van de Verenigde Naties.
Conventie van GenŤve
De verzamelnaam voor vier verdragen die in Geneve zijn geformuleerd en die, onderdeel uitmakend van het internationaal recht, de rechtsregels bepaalt voor oorlogstijd. Deze verdragen hielden zich onder andere bezig met de behandeling van oorlogsslachtoffers en gewonde soldaten, de erkenning van het Rode Kruis als beschermd orgaan in oorlogstijd, rechtsregels bij oorlogen op zee, bescherming van krijgsgevangenen en burgers in oorlogstijd.
Cookie
Hoog explosieve dunwandige cilinder van 4000 lbs/ 1.800 kg. Hiervan is 75% de springstof amatol. Bedoeld om daken, ramen en vensters van huizen te vernielen door de enorme drukgolf. Cilinders werden wel aan elkaar gelast tot maximaal drie cookies. Ook: luchtmijn.
Cratering
Het onstaan van kraters in het slagveld door artillerie of luchtbombardementen.
Crisis Controle Dienst (CCD)
Een in Nederland door de Duitsers opgerichte dienst voor economische problemen. Deze dienst hield zich bezig met de controle op het illegaal verzamelen en verkopen van voedsel.