TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
H2S
Doelopsporingsradar aan boord van een bommenwerper.
Hakenkruis
Een door Adolf Hitler ingevoerd symbool voor het nationaal-socialisme. Van oorsprong is het een oud symbool voor vuur en zon.
Halftrack
Legervoertuig met gewone banden aan de voorkant en rupsbanden aan de achterkant.
Hammerblock-tuig
Mijnenveegtuig tegen akoestische mijnen. Een pneumatische hamer in een kegelvormige container werd door een mijnenveger voortgetrokken aan een lange kabel met een drijver. Het geluid van de hamer bracht de mijn tot ontploffing.
HEAT
Hoog explosieve anti-tank granaat. Bestemd om bepantsering te doorboren. Gebruikt in een bazooka of panzerfaust.
Heer
Duitse landmacht, naast de Luftwaffe en de Kriegsmarine onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
Heeresgruppe
Was de grootste Duitse grondformatie en was direct ondergeschikt aan het OKH. Bestond meestal uit een aantal Armeen met weinig andere direct ondergeschikte eenheden. Een Heeresgruppe opereerde in een groot gebied en kon een paar 100.000 man groot worden.
Heim-ins-Reich
Zie Groot Duitsland.
Herrenvolk
Term uit de Nazi rassenleer. Volk dat zich verheven voelt boven andere volkeren.
High Explosive (HE)
Algemene aanduiding voor brisant granaten om het verschil met AP (Armour Piercing) aan te geven.
Hiroshima
Stad in Japan waar op 6 augustus 1945 de eerste atoombom op werd afgeworpen.
Hitler-putsch
Een poging tot staatsgreep in MŁnchen (8-9 november 1923) door de NSDAP, de putsch werd met name gepleegd door de SA. De staatsgreep mislukte en Hitler werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.
Hitlerjugend (HJ)
Nationaal-socialistische Duitse jeugdorganisatie waar jongens van 14 tot 18 jaar militaire discipline en gehoorzaamheid werd aangeleerd en waarbij fysieke kracht werd ontwikkeld. De Hitlerjugend werd in 1926 opgericht en was vanaf 1936 de enige legale jeugdorganisatie in het Derde Rijk. Tevens de benaming van de 12e SS panzerdivisie. Lees meer...
Holocaust
Aanduiding voor de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi's. Holokauston is de Griekse benaming voor een geheel verbrande offergave.
Hongerwinter
Benaming voor de winter van 1944Ė1945 in Nederland. Noord Nederland was nog niet bevrijd van de Duitse bezetting en werd geteisterd door een stagnerende energievoorziening, voedseltekorten en een zeer koude winter. Lees meer...
Horsa
Zweefvliegtuig door de geallieerden gebruikt bij luchtlandingsoperaties voor het vervoeren van soldaten en rijdend materieel.
Houwitser
Ook bekend als Haubitze (Du) of Howitser (En). Houwitser is een krombaan geschut. Schiet dus met een kromme baan en heeft daardoor een minder grote reikwijdte. Deze kan voor een 155mm houwitser toch nog bij 18 km liggen