Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.
Kaliber
De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ◊15 cm lang.
Kamikaze
Een kamikaze-piloot stortte zich met bommen aan boord op het vijandelijk doel, met name op Amerikaanse schepen. Men deed dit voor de goede zaak en een mooiere dood was niet denkbaar….. Enkele duizenden kamikaze-piloten vonden zo de dood.
Kampfgruppe
Tijdelijke militaire formatie in het Duitse leger, samengesteld uit verschillende specialismen (pantsereenheden, artillerie, infanterie, anti-tankwapens en soms ook genie) met een speciale opdracht binnen het slagveld. De Kampfgruppen werden meestal genoemd naar de commandant van het verband.
Kampong
Het Maleise woord voor dorp (in de stad), buurt, wijk, omheind erf, woonbuurt.
Kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.
Kapo
Een Kapo was een gevangene in een concentratiekamp van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, die als taak had op de andere gevangenen toe te zien. Een Kapo moest voor de SS het werk van de gevangenen begeleiden en hij was verantwoordelijk voor hun resultaten.
Karabijn
Een al dan niet automatisch wapen met een geringer ballistisch vermogen dan een geweer van hetzelfde kaliber, veroorzaakt door een kortere loop. Het effectief vuur varieert van 200 tot 300 m.
Kardoes
Kruitzak. Wordt gebruikt om granaten af te schieten vanuit kanonnen of houwitsers.
Katyn
Bos bij Smolensk in de Sovjet-Unie. In 1943 vonden de Duitsers hier de lijken van ca. 4.000, door de Russen vermoorde, Poolse officieren.
KdF wagen
Kraft dŁrch Freude wagen, oftewel de Volkswagen Kever die door Ferdinand Porsche ontworpen was in opdracht van Hitler. Deze auto moest voor het gehele Duitse volk gemakkelijk te betalen en beschikbaar zijn.
Kettenhunde
Bijnaam voor Duitse Feldgendarmes. Deze gendarmes droegen een metalen halsketting met daaraan een plakaat waarop 'Feldgendarmerie' vermeld stond.
Khalkin Gol
Gebied waar in 1938 een door de Russen gewonnen grensoorlog tegen Japan werd gevoerd.
KIA
Killed in action, gedood in de strijd.
KIAM
Killed in Action, originally listed as MIA, gedood in de strijd, was eerder vermist.
KIAS
Killed in Action, lost at sea, gedood in de strijd, vermist op zee.
KIMAC
Killed In Mid-Air Collision
King Kong
Nederlandse (dubbel) spion. Echte naam Christiaan Lindemans (1912-1946), vermeende rol bij het mogelijke verraad bij Market Garden en zijn relatie met Prins Bernhard.
Knijpkat
Zaklantaarn die werkt op een dynamo die aangedreven wordt door voortdurende knijpbewegingen. Bij iedere kneep produceert de knijpkat een geluid dat lijkt op het jammeren van een kat.
KNIL
Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (1830-1950) Benaming van het Nederlandse leger in IndonesiŽ.
Koersk, Slag bij
Plaats in Sovjet-Unie. Hier vond van 5 tot 15 juli 1943 de grootste tankslag uit de geschiedenis plaats. De slag vormde een definitieve omkeer van de strijd aan het oostfront.
Kolonie
Overzees gebiedsdeel.
Komintern
Internationaal samenwerkingsverband van communistische partijen tussen 1919 en 1943. De Komintern werd vanuit Moskou geleid.
Kommandobefehl
Op 18 oktober 1942 vaardigde Adolf Hitler het Kommandobefehl uit. Dit hield in dat leden van geallieerde commando's en luchtlandingstroepen direct gedood moesten worden of overgedragen moesten worden aan de Sicherheitsdienst (SD).
Kompanie
Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal ZŁge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.
Korps
Bestond meestal uit tussen de twee en vijf Divisies en was meestal ondergeschikt aan een Leger. In theorie bestond een Korps uit 40.000 - 60.000 man.
Kozak
Russische gewapende ruiter.
Kraft durch Freude (KdF)
Nationaal socialistische vrijetijdsbeweging die een bijdrage leverde aan de vrijetijds- en vakantiebesteding van brede lagen van de Duitse bevolking. Vakantie en recreatie moest kracht opleveren voor het duitse volk, vandaar de naam 'kracht door blijdschap'.
Kreisauer Kreis
De Kreisauer Kreis was een Duitse verzetsgroep van politici, ambtenaren, schrijvers, intellectuelen en economen die ontstond in 1940. Leidende personen waren Helmuth James Graf von Moltke, Freya von Moltke en Peter Graf Yorck von Wartenburg. Het merendeel van de leden had een sterk conservatieve, maar tegelijkertijd sociaal bewogen, identiteit, waarin vooral het Christendom een belangrijke rol ...
Kremlin
Het Russisch bestuurscentrum in Moskou.
Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
Krijgsraad
Militair gerechtshof.
Krim
Schiereiland in OekraÔne, aan de noordkust van de Zwarte Zee, in het noorden met het vasteland verbonden door de 4 km brede Landengte van Perekop, in het oosten grenzend aan de Zee van Azov en de Straat van Kertsj.
KRIPO
Kriminal Polizei, de burgerrecherchedienst van Nazi Duitsland.
Kristallnacht
De nacht van 9 op 10 november 1938, waarin meer dan 250 Duitse synagogen in brand werden gestoken. Tienduizenden joden werden opgepakt. Lees meer...
Kruiser
Snelvarend oorlogsschip van 8000-15000 ton, geschikt voor diverse taken als verkenning, verkenningsafweer en konvooibescherming.
Krupp
Duitse familie van staal- en wapenfabrikanten.