TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Panzerfaust
Duits anti tank wapen gebruikt door de infanterie. Bestaat uit een lange buis met de granaat ervoor op. Het is een wegwerp wapen. Na gebruik kan het niet herladen worden. Grootste nadeel is de lange vlam achteruit de buis bij het afvuren. Lees meer...
Paratroopers
Luchtlandingstroepen. Militairen die gespecialiseerd zijn in parachutelandingen.
Pathfinder Force
Eenheid die voor de bommenwerpers uitvloog om het doelwit te vinden en het richtpunt met lichtkogels te markeren zodat de nakomende bommenwerpers hun bommen in een van tevoren berekende tijd, hoogte en koers vanaf het richtpunt konden afwerpen.
Phoney War
Ook wel "Sitzkrieg" genoemd. Benaming voor de situatie tussen sep. 1939 (inval in Polen) en mei 1940 (inval in de lage landen en Frankrijk) waarin geen daadwerkelijke gevechten plaatsvonden. Lees meer...
PIAT
Projector Infantry Anti Tank. Brits anti tank wapen voor gebruik door infanterie troepen. Heeft de vorm van een geweer en is gebaseerd op het geweerprincipe. De PIAT kan herladen worden.
Plan Frederiks
Het plan van secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken Fredericks om een bepaalde groep Joden te beschermen tegen deporatie. In dit plan kwamen onder anderen villa Bouchina te Doetinchem en de woningen 'De Biezen' en 'De Schaffelaar' te Barneveld voor.
PLUTO
Pipeline Underwater Transport of Oil. Pluto bestond uit een buizenstelsel onder de zee en door geheel NormandiŽ (later zelfs door een groot gedeelte van West Europa) voor de bevoorrading van brandstof voor de geallieerden.
POW
Prisoner of war, krijgsgevangen.
POWd
Died while prisoner of war, gestorven als krijgsgevangenen
Proces van Neurenberg
Proces in 1946 van een geallieerd militair tribunaal tegen de belangrijkste vertegenwoordigers van het Nazi regime. Zij stonden als oorlogsmisdadigers terecht. Lees meer...
Propaganda
Vaak misleidende informatie die gebruikt wordt om aanhangers / steun te winnen. Vaak gebruikt om ideele en politieke doelen te verwezenlijken.
Purple Hart
Amerikaanse militaire onderscheiding. Verstrekt voor het gewond raken gedurende oorlogshandelingen.
Putsch
Staatsgreep, vaak gepaard gaand met het gebruik van geweld.