TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Jager
Ook jachtvliegtuig genoemd, gevechtsvliegtuig. Men onderscheidt jachtvliegtuigen voor luchtverdediging (bewapend met boordkanon en/of meegevoerde geleide raketten) en voor tactische doeleinden (bewapend met bommen (nucleaire of conventionele] of raketten). De toestellen voor tactische doeleinden worden ook wel jachtbommenwerpers of jagerbommenwerpers genoemd, omdat het bommenwerpers zijn met de snelheid en wendbaarheid van jachtvliegtuigen. Tactische jagers, uitgerust met fotoapparatuur, worden ook als verkenningsvliegtuig gebruikt.
Jappenkamp
Een andere benaming voor een Japans concentratiekamp, waarin veel Nederlanders hebben gezeten tijdens WO II.
Joden
Oosters volk dat eeuwenlang in Palestina woonde. Het onderscheidde zich van andere volken door zijn strenge monotheÔsme en naleving van wet en traditie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joden vervolgd door de nazi's. Naar schatting 6.000.000 Joden werden vermoord. Lees meer...
Jodenster
Davidster op een gele ondergrond die in Nazi-Duitsland en de bezette gebieden tijdens WO II door de Joden moest worden gedragen.
Jodenvervolging
Een door de naziís opgelegde actie om Joden het leven moeilijk te maken, actief te vervolgen en zelfs uit te roeien.
Joodse Raad
Tijdens de bezetting een door de Duitsers ingesteld joods bestuur, dat onder andere mee moest werken aan de deportatie van joodse Nederlanders.
Jumpsuit
Broek en bovenkleding aan ťťn stuk, gedragen door parachutisten.
Jungmšdel (JM)
Nationaal-socialistische Duitse jeugdorganisatie voor meisjes van 10 tot 14 jaar oud.
Junkers
Duitse adelijke grootgrondbezitters. Veel invloed in het leger en de politiek.
JŁnkerschule
Nationaal-socialistische scholen waarbinnen SS-ers werden opgeleid tot officier binnen de organisatie.