TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Tactical
Tactic betekent taktiek. De werkelijke uitvoering van het militaire bedrijf. De Amerikanen gebruikten de term Tactical ook om luchtmacht onderdelen aan te duiden die aanvallend optraden, zoals jagers en jachtbommenwerpers. Dit in tegenstelling tot Strategical, waarmee bommenwerper eenheden werden aangeduid.
Tactiek van de verschroeide aarde
De methode waarbij bij het terugtrekken alles wordt vernietigd wat de vijand maar van nut zou kunnen zijn.
Tank
Een gevechtsvoertuig met een zware bewapening en zware bepantsering, voortbewogen op rupsbanden. De tank is, ondanks zijn grote gewicht, zeer beweeglijk en kan zich door allerlei soorten terrein verplaatsen. Deze eigenschappen, met de grote vuurkracht en het beschermende pantser, geven de tank een grote slagkracht.
Tankette
Kleine tank (met het formaat van een auto) die te licht is om gerekend te worden tot de lichte tanks. Concept uit de jaren '20 en '30, veelal uitgerust met een enkel machinegeweer, sterk verouderd toen de Tweede Wereldoorlog begon. De rol van de tankette werd overgenomen door de pantserwagen.
Teheran, conferentie van
Bijeenkomst van 28 november tot 1 december 1943 tussen de leiders (Churchill, Roosevelt en Stalin) van de grote drie mogendheden die tegen Duitsland vochten. Tijdens de conferentie werd beslist dat de geallieerden een tweede front zouden openen in NormandiŽ (D-day / operatie Overlord).
Theresienstadt
Stad in TsjechiŽ, hier hadden de nazi's een modelconcentratiekamp ingericht.
TNT
Trinitrotolueen. Springstof. Voornamelijk gebruikt in bommen en zwaardere granaten.
Tobruk
Kleine bunker. Meestal door ťťn soldaat met een machinegeweer bemand, maar er bestonden ook grotere tobruks waar een kanon of mortier in was geplaatst.
Todt, Organisation
Een soort militair gestuurd arbeidsleger. Tijdens WO II legde deze organisatie onder andere de Atlantikwall aan en droeg ze zorg voor het herstel van de door bombardementen beschadigde verbindingen. In de bezette gebieden werd de organisatie berucht door het gebruik van dwangarbeiders. Lees meer...
Tokio, proces van
Proces van 1946 tot 1948 tegen de Japanse politieke en militaire leiders tijdens WO II. Zij werden beschuldigd van oorlogsmisdaden.
Tomozuru-incident
Op 12 maart 1934 kapseisde, tijdens een storm, de Japanse torpedoboot Tomozuru. Dit incident leidde er toe dat de Japanse Keizerlijke Marine haar beleid qua stabiliteit van ontwerpen van schepen herzag.
Torpedo
Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.
Torpedobootjager
(Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.
Totale oorlog
Een oorlog waarbij ook de burgerbevolking betrokken is en waarin alles in dienst is gesteld van de oorlogsvoering.
Totalitarisme
Politiek systeem waarin het individu geheel en al onderworpen is aan dat systeem, ook in zijn/haar privťleven. Iedereen wordt geacht de ideologie actief uit te dragen en te beleven.
Totenkopf
Letterlijk: doodshoofd. Symbool dat door de SS werd gevoerd. Ook de naam van een SS divisie.
Totenkopfverbšnde
Speciale formatie binnen de Schutzstaffel (SS) die werd ingezet voor de bewaking van concentratiekampen. Lees meer...
Track
Aanduiding voor de rupsband van een tank.
Transportation 5 (Tn.5)
Afdeling onder het Britse ministerie van defensie dat verantwoordelijk was voor haven- en treinfaciliteiten. Deze afdeling was ook verantwoordelijk voor ontwerp en bouw van de Mulberry havens.
Trooper
Verkorte naam voor een para trooper.
Tsjetniks
(Servo-Kroatisch: Cetnici; ceta = schare), de benaming van een zeer nationalistische Servische organisatie van gewapenden, die ca. 1900 is ontstaan. Onder MihailoviÁ streden zij in de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers en de Kroaten (wrede vergeldingsacties), later vooral tegen de communisten, soms in samenwerking met de Italiaanse bezetters.
Tweede front
Tijdens WO II de naam voor het front dat de Amerikanen en de Engelsen in het Westen zouden openen om het (eerste) Russische front te verlichten.
Tweefrontenoorlog
Toestand die ontstaat als een land aan twee grenzen of in twee verschillende gebieden oorlog moet voeren. Duitsland had tijdens beide wereldoorlogen het west- en het oostfront, gedurende WO II had Duitsland zelfs een Driefrontenoorlog met als zuidfront het Middellandsezee-gebied en Noord Afrika.