TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
U-boot
Duitse benaming voor onderzeeboot. Duitse U(ntersee)-boten hebben tot in mei 1943 een belangrijke rol gespeeld in de oorlogvoering. Ook veel vracht- en passagiersboten werden door deze sluipmoordenaars van de zee getorpedeerd en tot zinken gebracht.
ULTRA
Britse inlichtingendienst tijdens WO II.
United Nations War Crime Commission
Speciale commissie van de verenigde Naties die zich bezig houdt met oorlogsmisdaden.
Untermensch
In de nazifilosofie in tegenstelling tot de ‹bermensch de mens met de meest negatieve geestelijke en lichamelijke eigenschappen.
USSR
Unie van Socialistische Sovjet Republieken, ook wel Sovjet-Unie genoemd. Federatie van republieken tijdens de communistische periode van Rusland.
Ustaöa-beweging
(Servo-Kroatisch, = opstand), Sedert 1929 de naam van de door Ante PaveliÁ in dat jaar gestichte geheime nationalistische organisatie van Kroaten, gericht tegen het Servische centralisme. De beweging had o.m. de hand in de moord op koning Alexander (1934) en kwam na de Duitse inval in 1941 aan de macht in de nieuw uitgeroepen Kroatische staat. Het Ustasa-bewind verwierf een reputatie van onmenselijkheid. Na de ineenstorting van het regime (mei 1945) ontvluchtte een deel van de Ustasa-aanhangers het land, terwijl een ander deel Tito tot in 1947 met de wapenen bestreed.