TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Landdag
De volksvertegenwoordiging van een Duitse deelstaat.
Landstorm
Vůůr WO II de benaming voor verschillende, uit vrijwilligers bestaande formaties van de landmacht in Nederland. De Landstorm werd kort na de Duitse inval in 1940 door de bezetter ontbonden.
Landstorm Nederland
Een tijdens de Duitse bezetting in Nederland gelegerde territoriale eenheid van de Waffen-SS, vnl. bestaande uit Nederlandse vrijwilligers. Zij werd in maart 1943 ingesteld onder de naam Landwacht, maar toen later in het jaar een organisatie onder de naam Landwacht Nederland werd opgericht, werd haar naam gewijzigd in Landstorm. De Landstorm is aan het front tegen de geallieerden ingezet. De grootste omvang heeft 8000 man bedragen.
Landwacht
Tijdens de bezetting gewapende NSB-ers met politiebevoegheden.
Laskaren
Indische matrozen.
Lazarettschiffverband
Een Duits verband in bezet Nederland dat bestond uit in beslag genomen mijnenvegers en sleepboten. De taak van het verband was om gecrashte vliegers uit zee op te pikken. Per januari 1941 werd het verband omgezet in de Nederlandse Zeereddingsdienst.
LB
Landing Barge (zonder motor en hellingbaan)
LBC
Landing Barge Cable
LBE
Landing Barge Emergency Repair
LBF
Landing Barge Flak
LBG
Landing Barge Gun
LBK
Landing Barge Kitchen
LBO
Landing Barge Oil
LBR
Landing Barge Ramp (zonder motor)
LBV
Landing Barge Vehicle
LBW
Landing Barge Water
Lebensborn
Programma van de SS met als doel het kweken van een Arisch superras. In speciale pleeghuizen werden Arische vrouwen bevrucht door Arische SS-ers.
Lebensraum
Nazi-term waarmee werd aan gegeven dat het overbevolkte Duitsland nieuwe gebieden (levensruimte) nodig had om te kunnen bestaan.
Leibstandarte
Elitetroepen. Oorspronkelijk de lijfwacht van Hitler, groeide van gemotoriseerd infanterieregiment uit tot een Pantserdivisie. Lees meer...
Lend-Lease Act
Leen-pacht regeling (1941). Regeling waardoor geallieerde landen wapens 'leenden' van de Verenigde Staten.
Leningrad, Slag bij
De stad hield 900 dagen stand tegen de Duitse belegeraars (aug 1941- jan 1944).
Lichtenstein
Duits AI radar systeem aan boord van een nachtjager.
Lidice
Dorp in TsjechiŽ dat in 1942 als represaille op de moord op Rheinhard Heydrich met de grond gelijk gemaakt werd. De mannen werden gefusilleerd en de vrouwen afgevoerd naar een concentratiekamp.
Liquideren
Uitschakelen, uit de weg ruimen.
LL-tuig
Mijnenveegtuig tegen magnetische mijnen. Een lange kabel, voortgetrokken door een mijnenveger. werd onder hoogspanning gebracht en verstoorde het magnetisch veld van de mijn die hierdoor tot ontploffing kwam.
Locarno, conferentie van
Conferentie in 1925 met als resultaat onder andere een overeenkomst tussen Duitsland en Frankrijk ter garandering van de gemeenschappelijke grenzen.
Loopgraafvoet
Infectie die ontstaat bij een langdurige blootstelling van de voeten aan vochtigheid en kou. Daardoor kan afsterven van weefsel optreden en bij gebrek aan behandeling leiden tot amputatie.
Lubbe, Marinus van der
Marinus van der Lubbe. Nederlands communistisch activist. Door de Naziís ter dood gebracht na het stichten van brand in het rijksdaggebouw (1934).
Luchtbrug
Verbinding door de lucht, met een belegerd of geblokkeerd gebied.
Luftschutz
Duitse maatregelen die genomen werden om onder andere steden en burgers te beschermen tegen luchtaanvallen.
Luftwaffe
Duitse luchtmacht.
Luger
Wapenontwerper. Tevens beroemde (foutieve) bijnaam voor het Duitse (PO8) 9mm pistool.