TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!
Fallschirmjšger
Duitse parachutisten van de Luftwaffe.
Fasces
Roeden / bundel berkenhout. Symbool van de Italiaanse Fascisten.
Fascisme
De oorspronkelijke naam van de antidemocratische politieke beweging in ItaliŽ onder leiding van de dictator Benito Mussolini. Mussolini was leider van ItaliŽ van 1922 tot 1943. Tegenwoordig is fascisme een veelgebruikte term voor antidemocratische politieke stromingen. Ook het Duitse nationaalsocialisme wordt in de geschiedenis wel eens fascisme genoemd.
Februaristaking
Anti-Duitse manifestatie in Nederland gedurende op 25 en 26 februari 1941. De aanleiding voor deze manifestatie was de gewelddadige razzia door de WA en Duitse soldaten in de joodse buurt van Amsterdam. Lees meer...
Feuerschutzpolizei
Brandweer- en politiedienst in het Derde Rijk. Net als diverse andere politieonderdelen maakte de Feuerschutzpolizei deel uit van de Ordnungspolizei.
Flak
Flieger/ Flugzeug Abwehr Kanone. Duits luchtafweergeschut.
Fleet in Being
Een oorlogsvloot die strijd vermijdt, maar door haar kracht en locatie de vijand dwingt tot versterkingen en zo deze eenheden weerhoudt van inzet elders.
Flying Fortress
Bijnaam voor de Amerikaanse B-17 bommenwerper, vanwege zijn zware (verdediging) bewapening.
FOD
Declared dead, dood verklaard.
Freikorps
Duitse paramilitaire groepen die vlak na de Eerste Wereldoorlog opgericht werden vanuit voormalige frontsoldaten. Deze groepen werden veelal vernoemd naar hun commandant. Freikorpsen vormden de basis voor de latere Sturmabteilung (SA).
Freya
Duitse lange afstandsradar, vernoemd naar een Germaanse godin. Werd gebruikt als vroeg waarschuwingssysteem voor naderende geallieerde bommenwerpers. Kon bommenwerpers al zien bij de start.
Front
Grootste Sovjet grondformatie. Was gebonden aan een bepaald gebied, wat tevens de naam van het Front was, zoals Voronezj-Front.
Fuselier
In WO II in BelgiŽ en Nederland de benaming voor een infanterist bewapend met een geweer. De soldaten van het Nederlandse garderegiment 'Prinses Irene' worden nog met fuselier betiteld.
FŁhrer
Duits woord voor leider. Hitler was gedurende zijn machtsperiode de fŁhrer van nazi-Duitsland.