Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.
Hulp gezocht! De brieven van Joop Nahuijsen

10mrt

Hulp gezocht! De brieven van Joop Nahuijsen

Eind vorig jaar begon ons onderzoek naar de brieven van Gerard Schampers. Hij weigerde als student de loyaliteitsverklaring van de Duitsers te tekenen en mocht daardoor niet meer studeren. Vervolgens werd hij tewerkgesteld in Duitsland, in het kleine stadje Dassel. Schampers was ťťn van 22 studenten die in Dassel terecht kwamen. Een andere was Joop Nahuijsen.

Lees meer

Hulp gezocht! Het dagboek van Theo Bakkeren

27jan

Hulp gezocht! Het dagboek van Theo Bakkeren

Eind vorig jaar begon ons onderzoek naar de brieven van Gerard Schampers. Hij weigerde als student de loyaliteitsverklaring van de Duitsers te tekenen en mocht daardoor niet meer studeren. Vervolgens werd hij te werk gesteld in Duitsland, in het kleine stadje Dassel. Schampers was ťťn van 22 studenten die in Dassel terecht kwamen. Een andere was Theo Bakkeren. Via het archief in Dassel hadden we al een Duitse versie van zijn dagboek gekregen. De Nederlandse versie hebben we nu ook gevonden.

Lees meer

Notulen Debatingclub Helmond 1943-1944

18jan

Notulen Debatingclub Helmond 1943-1944

Via de familie Tiddens ontvingen wij de notulen van de debatingclub van de leden der Jongerenconferentie H. Johannes de Dooper van de Vereeniging van de H. Vincentius ŗ Paulo te Helmond. Deze debatingclub werd op 4 oktober 1943 opgericht onder de toen aanwezige jongeren in Helmond.

Lees meer

Gerard Schampers en zijn medestudenten

15jan

Gerard Schampers en zijn medestudenten

We schreven al eerder over de brieven van Gerard Schampers, ondertussen hebben vrijwilligers alle brieven overgetikt en begint het daadwerkelijke onderzoek naar de namen die in de brieven voorkomen. We zijn begonnen met de foto van de groep studenten die vermoedelijk in Duitsland is gemaakt. Deze foto plaatsen we al eerder. Schampers schreef alle namen op de achterkant.

Lees meer

De brieven van burgemeester Schampers (update)

23dec

De brieven van burgemeester Schampers (update)

Anderhalve maand geleden schreven we over de brieven van Gerard Schampers, student uit Helmond en ver na de oorlog burgemeester van Uden. Ondertussen hebben tientallen vrijwilligers meegewerkt aan het overtikken van de brieven. Er zijn ruim 100 brieven, 75 daarvan zijn ondertussen overgeschreven. We kunnen uw hulp voor de laatste loodjes echter nog steeds gebruiken!

Lees meer

De brieven van burgemeester Schampers

11nov

De brieven van burgemeester Schampers

Gerard Schampers werd in 1964 burgemeester van Uden en bleef dat tot aan zijn pensioen in 1987. Hij werd geboren in 1922 in Helmond en studeerde sociaal-economie tijdens de oorlog in Tilburg. In 1943 werden de studenten opgedragen een loyaliteitsverklaring te tekenen. Weigerden ze dat, dan mochten ze niet meer studeren en werden ze te werk gesteld in Duitsland. Ook Schampers weigerde te tekenen en werd naar Duitsland gestuurd. Vanuit de kampen stuurde hij vele brieven naar huis.

Lees meer

Kerstmis 1944 in Dassel I
  • Artikel door Jeroen Koppes
  • Geplaatst op 7 maart 2023

Kerstmis 1944 in Dassel I

In maart 1943 werd er door de Duitsers de loyaliteitsverklaring ingevoerd. Met deze verklaring diende de student te beloven niets tegen de Duitse bezetter te ondernemen. Jannes Reiling weigerde te tekenen. Niet tekenen had als gevolg dat je voor studie werd uitgesloten en werkloos werd verklaard. Hierop volgde een oproep voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Jannes Rieling meldde zich en werd naar Kamp Erika in Ommen getransporteerd. Van daaruit vertrok men richting Duitsland waar Reiling met 21 andere studenten op 26 mei 1943 in Dassel aankwam. Reiling schreef in 1969 onderstaand verhaal over Kerstmis 1944.