TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Grote Oostaziatische Oorlog, Japanse plannen
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 2 april 2005

Grote Oostaziatische Oorlog, Japanse plannen

Mede door de, sinds 1937 in alle hevigheid losgebarsten Tweede Chinees-Japanse Oorlog, kwamen de Verenigde Staten en Japan steeds harder tegenover elkaar te staan. De zich uitbreidende invloed van Japan botste met de belangen van de V.S., vooral in China. De uiteindelijke politieke en economische isolatie van het land van de Rijzende Zon, door vooral de Amerikaanse en Nederlandse overheid, dwong Japan tot drastische stappen.

Spaanse Burgeroorlog
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 14 februari 2006

Spaanse Burgeroorlog

Veelal wordt de Duitse inval in Polen in september 1939 aangemerkt als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel dit algemeen wordt geaccepteerd, ligt het begin van de vijandelijkheden veel eerder. Al voor 1939 werd de wereld geteisterd door militaire en politieke gebeurtenissen die een indicatie waren voor de zwarte periode die de wereld tegemoet zou gaan. Japan was voor die tijd haar strijd al in China en Mantsjoerije begonnen. Ook Europa werd al eerder geteisterd door een conflict met internationale dimensies: de Spaanse Burgeroorlog. Deze oorlog had een gigantische impact op politieke en militaire verhoudingen in de wereld. Door middel van militair ingrijpen werd immers een democratisch gekozen regering afgezet en werd een grote slag toegebracht aan de internationale solidariteit. Het was niet alleen een oorlog tussen een regering en een militaire leiding, het was een oorlog tussen vooruitgang en conservatisme. Militair grepen vooral Duitsland, ItaliŽ en de Sovjet-Unie het conflict aan om hun wapens en tactieken uit te testen voor het grote conflict dat nog moest komen. Duitsland vooral liet door haar ingrijpen aan de wereld zien waar het toe in staat was en tot hoe ver men bereid was met terreur te gaan.