TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Deense Leger - Forsvaret
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 14 september 2003

Deense Leger - Forsvaret

De Duitse inval in Denemarken op 9 april 1940 kwam als een volslagen verrassing. De Denen waren totaal onvoorbereid op het geweld en het Deense leger was dan ook totaal niet in staat om georganiseerd verzet te leveren. Duitsland had, ondanks de eerdere erkenning van de neutraliteit, besloten het land binnen te vallen om de Deense vliegvelden te kunnen gebruiken indien de aankomende strijd in Noorwegen langer zou aanhouden dan gepland. Tijdens de enkele uren strijd kwamen aan Deense zijde 12 piloten, 11 soldaten en 3 grenswachten om het leven. Toch wist men op geÔsoleerde plaatsen nog wat verzet te bieden. De Deense regering en de koning bleven na de inval aan de macht. Ondanks een Duitse bezetting mocht het land zichzelf blijven besturen en zelfs een, zij het zeer beperkte, legermacht op het been houden. Deze situatie bleef bestaan tot november 1942, toen de Duitsers de macht overnamen in Jutland, waardoor het Deense gezag werd beperkt tot Sjaelland en het eiland FŁnen. In augustus 1943 namen de Duitse troepen het heft volledig in handen. Men overviel alsnog de overgebleven Deense troepen en voerde de soldaten af naar krijgsgevangenkampen.

Divisies van de Waffen-SS
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 17 april 2005

Divisies van de Waffen-SS

In het onderstaande overzicht staan alle divisies die binnen de Waffen-SS bestaan hebben. Diverse formaties binnen de Waffen-SS maakten een ontwikkeling door en werden uiteindelijk in dienst gesteld als divisie. Ook deze divisies maakten bepaalde veranderingen door, maar de in onderstaande tabel opgenomen informatie heeft betrekking op het laatste stadium in het bestaan van deze divisies. De naam van de divisies is de laatste naam waaronder deze bekend stonden. Ook de nationaliteit van de manschappen veranderden binnen de afzonderlijke divisies. Ook hiervoor geldt dat de meest vertegenwoordigde nationaliteit van de divisie in haar eindfase is opgenomen.

Monuments, Fine Arts and Archives Section
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 4 november 2012

Monuments, Fine Arts and Archives Section

De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is de laatste rustplaats van Captain Walter ďHutchĒ Huchthausen. In tegenstelling tot de meeste andere militairen die hier begraven zijn, sneuvelde Huchthausen niet terwijl hij zich bezighield met oorlogstaken. Het was zijn taak objecten van artistieke en culturele waarde op te sporen en in veiligheid te brengen. Hij behoorde tot wat soldaten onderling Monuments Men noemden, een lid van het geallieerde programma dat gericht was op het beschermen van het Europese culturele erfgoed tijdens de oorlog. Over deze monumentenmannen gaat dit artikel.