TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

46e Garderegiment Nachtbommenwerpers
  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 18 december 2010

46e Garderegiment Nachtbommenwerpers

De Sovjet-Unie was uniek in haar grootschalige gebruik van vrouwen in het leger. De meeste vrouwen vervulden ondersteunende taken in mannelijke eenheden, maar 400 vrouwen dienden aan het front in drie vrijwel geheel vrouwelijke luchtmachtregimenten. De bekendste van deze drie is het 46e Garderegiment. De vliegeniersters in dit regiment voerden nachtbombardementen uit in fragiele tweedekkers en werden bij de Duitsers bekend als Ďde Nachtheksení.

Fronten van het Rode Leger
  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 29 april 2015

Fronten van het Rode Leger

Op de navolgende pagina's volgt een compleet overzicht van alle fronten (Russisch: front, meervoud fronty) die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger zijn geformeerd. Het front was de grootste troepenformatie van het Rode Leger en ruwweg vergelijkbaar met de Duitse Heeresgruppe en de Amerikaanse Army Group. Een belangrijk verschil was echter dat ook de luchtstrijdkrachten onder bevel van de fronten vielen (de VVS, de Sovjetluchtmacht, was tijdens de Tweede Wereldoorlog nog geen zelfstandig krijgsmachtonderdeel). Bovendien waren ook vloten en flottieljes regelmatig operationeel ondergeschikt aan een front.

Gardetanklegers van het Rode Leger
  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 26 februari 2015

Gardetanklegers van het Rode Leger

Op de volgende pagina volgt een compleet overzicht van alle gardetanklegers (Russisch: gvardeiskaya tankovaya armia, meervoud gvardeiskiye tankoviye armii) die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger zijn geformeerd.