TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

32 dagen in NormandiŽ
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 21 maart 2021

32 dagen in NormandiŽ

Captain Errol Stewart Gray landde in NormandiŽ op 6 juni 1944. Hij diende bij de North Nova Scotia Highlanders in de 3rd Canadian Infantry Division. Door zware gevechten klom hij op tot commandant van A Company en sneuvelde hij op 8 juli 1944 tijdens operatie Charnwood. Major Errol Stewart Gray ligt begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats bij Bťny-sur-Mer.

Aanloop naar de slag om Bastogne
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 5 november 2009

Aanloop naar de slag om Bastogne

De slag om Bastogne was een beslissend moment tijdens het Ardennenoffensief. De barre winters en het feit dat de paratroopers van de 101st Airborne Division slecht uitgerust en geheel omsingeld waren, maakten de succesvolle verdediging van de stad tot een heroÔsche gebeurtenis.

Aanval op de Pegasus Bridge
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 1 mei 2009

Aanval op de Pegasus Bridge

Op 6 juni 1944 vond op de kusten van NormandiŽ de grootste amfibielanding uit de geschiedenis plaats, wereldwijd bekend als D-day. Voor veel inwoners van de in het westen bezette landen was het een dag om nooit meer te vergeten.

Ardennenoffensief
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 29 mei 2008

Ardennenoffensief

Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers een laatste grootschalig offensief tegen de aan het westfront snel oprukkende geallieerde troepen. Er waren maar liefst 24 Duitse divisies bij het offensief betrokken. Veel van deze divisies waren net geformeerd of opnieuw uitgerust.

Bevrijding van Sint-Niklaas
 • Artikel door Piet van Bouchaute
 • Geplaatst op 28 december 2008

Bevrijding van Sint-Niklaas

Begin juni 1944 vond de landing van de geallieerde legers plaats op de kusten van NormandiŽ. De actie had de codenaam "Operatie Overlord" en stond onder de algemene leiding van generaal Dwight Eisenhower. Belangrijk voor het welslagen van deze gigantische manoeuvre waren:

Bombardement op de spoortunnel bij Saumur, 8-9 juni 1944
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 6 februari 2016

Bombardement op de spoortunnel bij Saumur, 8-9 juni 1944

No.617 Squadron geniet vooral bekendheid vanwege operatie Chastise (de Dambusters aanval), waarvoor het speciaal geformeerd was. Maar na deze operatie werd de eenheid voor de rest van de oorlog speciaal ingezet voor precisiebombardementen.

Bombardement op Helmond, 23 december 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 21 december 2022

Bombardement op Helmond, 23 december 1944

We schrijven zaterdag 23 december 1944, bijna drie maanden na de bevrijding van Helmond op 25 september 1944. De oorlog is echter nog lang niet voorbij. Helmond was veranderd in een rustplaats. In de stad lagen hoofdkwartieren en werkplaatsen. Af en toe werd men opgeschrikt door de Duitse dreiging, tijdens operatie Kent, of een sporadisch bombardement. Zo ook op deze dag.

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 31 januari 2022

Bombardement op Mierlo-Hout, 28 augustus 1944

Na de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 rukten geallieerde troepen snel naar het noorden op. Het zou echter nog precies een maand duren voordat Helmond helemaal bevrijd werd. Brussel werd op 3 september bevrijd, Antwerpen een dag later. Voor de grondtroepen uit was een waar luchtoffensief aan de gang. Met zowel bommenwerpers als jagers werden gronddoelen aangevallen. De spoorwegen en de treinen die er nog op reden, werden steeds meer het doel van deze vliegtuigen.

Bombardement op Nijmegen, 22 februari 1944
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 2 juni 2012

Bombardement op Nijmegen, 22 februari 1944

Bijna elke Nederlander is bekend met het Duitse bombardement op Rotterdam van mei 1940. Om de capitulatie af te dwingen van het Nederlandse leger, bombardeerden de Duitsers in de middag van 14 mei de stad Rotterdam, met als gevolg ongeveer 800 doden. Veel minder mensen zullen echter bekend zijn met het Amerikaanse luchtbombardement op Nijmegen van 22 februari 1944, hoewel er bij deze aanval net zo veel en mogelijk nog meer slachtoffers te betreuren waren.

Explosie molen 'Onze Rika' te Bennekom, 23 november 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 november 2021

Explosie molen 'Onze Rika' te Bennekom, 23 november 1944

Op 23 november 1944 vond in Bennekom een explosie plaats in en rond de voormalige molen 'Onze Rika' aan de Molenweg. In en rond de restanten van de molen en de maalderij hadden de Duitsers een munitieopslagplaats gecreŽerd. De oorzaak van deze explosie is nooit bekend geworden. Bij dit gebeuren kwamen 73 Duitse militairen om het leven.

Landing op Pointe du Hoc
 • Artikel door Bob Erinkveld
 • Geplaatst op 31 maart 2009

Landing op Pointe du Hoc

Al sinds 1942 werden al concrete plannen onder de geallieerden geopperd voor een mogelijke invasie van het Europese vasteland. Na vele beraadslagingen onder hoge militairen en een kritisch onderzoek naar een geschikte landingsplaats werd uiteindelijk voor NormandiŽ gekozen. Het bood voordelen omdat de meeste stranden goed begaanbaar waren voor zowel manschappen als zwaar materieel en de relatief zwakke verdediging van de Duitsers in dat gebied zou bovendien voldoende potentieel bieden voor de geallieerden om snel de stranden te bezetten en door te stoten naar het binnenland.

Landingen op Gold Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 29 mei 2008

Landingen op Gold Beach

6 Juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het Europese continent plaats: operatie Overlord. Meer dan 130.000 Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem. Hun doel was het doorbreken van Hitlers Atlantikwall. Het zou duizenden jonge mannen hun leven kosten, maar na operatie Overlord brokkelde het Derde Rijk steeds verder af. Het tij keerde definitief, in het voordeel van de geallieerden.

Landingen op Juno Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 1 augustus 2008

Landingen op Juno Beach

6 juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond operatie Overlord plaats, de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het continent. Meer dan 130.000 soldaten, voornamelijk Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen, zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem.

Landingen op Omaha Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 8 oktober 2007

Landingen op Omaha Beach

6 Juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het Europese continent plaats: operatie Overlord. Meer dan 130.000 Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem. Hun doel was het doorbreken van Hitlerís Atlantikwall. Het zou duizenden jonge mannen hun leven kosten, maar na operatie Overlord brokkelde het Derde Rijk steeds verder af. Het tij keerde definitief, in het voordeel van de geallieerden.

Landingen op Sword Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 4 juni 2007

Landingen op Sword Beach

6 juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het continent plaats: Operatie Overlord. Meer dan 130.000 Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem. Hun doel is was het doorbreken van Hitlerís Atlantikwall. Het zou duizenden jonge mannen hun leven kosten, maar na operatie Overlord brokkelde het Derde Rijk steeds verder af. Het tij keerde definitief, in het voordeel van de geallieerden.

Landingen op Utah Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 22 oktober 2009

Landingen op Utah Beach

Voor de bevoorrading van de gelande troepen was het noodzakelijk dat de geallieerden binnen afzienbare tijd een diepwaterhaven in handen zouden krijgen. Aan de voet van het schiereiland Cotentin lag zoín haven, Cherbourg. Vandaar dat er in het Overlord-plan een landing op Utah Beach werd gepland.

Mijnenveegacties op de Schelde, 1944
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 1 februari 2015

Mijnenveegacties op de Schelde, 1944

De meest directe en zichtbare bijdrage die de Koninklijke Marine leverde aan de bevrijding van Nederland, was de deelname aan de mijnenveegacties op de Schelde in de tweede helft van 1944. Na de grote geallieerde invasie in NormandiŽ, op 6 juni 1944, trokken de Amerikaanse, Britse, Canadese en Poolse troepen West-Europa binnen. De opmars verliep echter langzaam omdat de Duitsers overal hardnekkige weerstand boden. Na drie maanden van hevige strijd trokken geallieerde troepen op 2 september 1944 BelgiŽ binnen, waar de strijd aanmerkelijk vlotter verliep. Reeds een dag later werden Brussel en Tournai bevrijd en de dag daarop Mechelen, Leuven en Antwerpen. Vooral die laatstgenoemde stad was van groot belang voor de geallieerden. Antwerpen was in grootte de derde haven van West-Europa en zonder veel strijd vrijwel geheel intact veroverd. De Duitsers benadrukten dit belang toen zij op 16 december van dat jaar het Ardennenoffensief ontketenden dat als voornaamste doel had het heroveren van Antwerpen.

Mulberry havens t.b.v. Overlord
 • Artikel door Frank van der Drift
 • Geplaatst op 17 juli 2004

Mulberry havens t.b.v. Overlord

Bevoorradingsproblemen De invasie van de geallieerden op het vasteland van Europa bracht diverse problemen met zich mee waarbij het bevoorradingsprobleem een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste was. Naast het bevoorraden van de troepen die reeds geland waren dienden er ook nieuwe troepen aan land gezet te worden om de strijdmacht uit te breiden. Ook deze troepen moesten hierna weer bevoorraad te worden.

Nederlandse bijdrage aan Operatie Neptune
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 1 juni 2015

Nederlandse bijdrage aan Operatie Neptune

Operatie Neptune was de maritieme tegenhanger van Operatie Overlord, de geallieerde landing in NormandiŽ die op 6 juni 1944 begon, de dag die beter bekend staat als D-Day. Alle maritieme operaties bij NormandiŽ vanaf 6 juni tot 90 dagen daarna, zoals het transport van de troepen en voertuigen, het escorteren van de landingsvaartuigen, het beschieten van de Duitse posities, het vegen van mijnen, de amfibische landingen zelf, de afleiding van de Duitse marine en luchtmacht en de verdere bevoorrading over zee werden aangeduid met de codenaam Neptune. Ook de aanleg van twee tijdelijke havens met als codenaam Mulberry en vijf golfbrekers, die aangeduid werden met de codenaam Gooseberry, ressorteerden onder Operatie Neptune.

Ondergang van de Junyo Maru
 • Artikel door Renť ten Dam
 • Geplaatst op 13 mei 2010

Ondergang van de Junyo Maru

Mede door geromantiseerde verfilmingen zijn veel mensen in de veronderstelling dat de ramp met de Titanic de grootste scheepsramp is in de moderne geschiedenis. Meer dan 1500 mensen verdronken in de nacht van 14 op 15 april 1912 in het ijskoude water van de Atlantische Oceaan.

Ondergang van de Rakuyo Maru en de Kachidoki Maru
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 8 september 2011

Ondergang van de Rakuyo Maru en de Kachidoki Maru

Op 12 september 1944 werden door Amerikaanse onderzeeboten twee Japanse schepen, de Rakuyo Maru en de Kachidoki Maru tot zinken gebracht. Het was niet bekend bij de geallieerden dat deze schepen behalve een lading rubber en Japanse passagiers, Australische en Britse krijgsgevangenen vervoerden. Meer dan 2.000 geallieerde krijgsgevangenen kwamen door de aanval in het water van de Zuid-Chinese zee terecht. Honderden drenkelingen werden door de Japanners aan hun lot overgelaten. Zij waren blootgesteld aan de brandende zon, ze hadden geen drinkwater of voedsel en velen waren ziek of gewond. Sommigen van hen hielden het echter vol en werden gered door Amerikaanse onderzeeboten en overleefden zodoende de oorlog. Meer dan duizend drenkelingen kwamen echter om het leven.

Ondergang van de Tirpitz
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 14 november 2011

Ondergang van de Tirpitz

De Tirpitz was het tweede Bismarck-klasse slagschip dat gebouwd werd voor de Kriegsmarine. Haar kiel werd op 2 november 1936 gelegd bij de Kriegsmarinewerft te Wilhelmshaven, onder bouwnummer 128.

Operatie Charnwood
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 13 november 2010

Operatie Charnwood

Bijna 600 jaar na de Engelse invasie van NormandiŽ tijdens de Honderdjarige Oorlog in 1346 werd Caen wederom van de kaart geveegd. Koning Edward III beval na de snelle Engelse verovering van Caen de complete vernietiging van de stad en al haar inwoners, waarbij enkel de religiueze plaatsen gespaard dienden te worden. Zo overleefden de twee beroemde abdijen, de Abbaye-aux-Hommes en de Abbaye-aux-Dames, die door Willem de Veroveraar waren gesticht, de branden. 600 jaar later waren de branden terug, nu veroorzaakt door viermotorige bommenwerpers in plaats van voetsoldaten. Wederom bleven de abdijen gespaard... De Engelse invasie in 1346 kwam als een complete verrassing voor de Fransen, net als de geallieerde invasie van 1944 voor de Duitsers. Ook toen was Caen het belangrijkste doel. "Het lijkt er op dat de Overlord-planners hun geschiedenis kenden", aldus de Britse historicus Norman Scarfe.

Operatie Haudegen
 • Artikel door Mia van den Berg
 • Geplaatst op 11 december 2016

Operatie Haudegen

Operatie Haudegen, de codenaam van een geheime missie waar een kleine Wehrmacht-eenheid van in totaal elf man zich mee bezig hield op Spitsbergen.

Operatie Infatuate: Bevrijding van Vlissingen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 juli 2022

Operatie Infatuate: Bevrijding van Vlissingen

Nadat op 1 november 1944, vroeg in de ochtend de landing bij Vlissingen had plaatsgevonden door No. 4 Commando op Uncle Beach bij de Oranjemolen in Vlissingen, ontstond een zware strijd om de havenstad met de aanwezige Duitse troepen. Toen de 155th Infantry Brigade van de 52nd (Lowland) Infantry Division de opmars had overgenomen werd, nadat Hotel Britannia was veroverd, Vlissingen bevrijd.

Operatie Infatuate: Inundatie van Walcheren, oktober 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 20 oktober 2020

Operatie Infatuate: Inundatie van Walcheren, oktober 1944

Ten behoeve van Operatie Infatuate, de bevrijding van Walcheren, werden in oktober 1944 de dijken van Walcheren op vier plaatsen met luchtbombardementen doorbroken. Het doel hiervan was het hinderen van de Duitse verdediging en het onbruikbaar maken van een aanzienlijk deel van de Duitse versterkingen op Walcheren.

Operatie Infatuate: Landing bij Vlissingen, Infatuate I
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 22 december 2020

Operatie Infatuate: Landing bij Vlissingen, Infatuate I

Operatie Infatuate I was de aanduiding voor de landingen bij Vlissingen op 1 november 1944. Op die dag kwamen No. 4 Commando en de 155th Infantry Brigade bij Vlissingen aan wal om hun bijdrage te leveren aan Operatie Infatuate.

Operatie Infatuate: Landing bij Westkapelle, Infatuate II
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 29 oktober 2020

Operatie Infatuate: Landing bij Westkapelle, Infatuate II

Operatie Infatuate, vormde het sluitstuk van de strijd om de Schelde. Naast een landoperatie via Zuid-Beveland en de Sloedam, werd door middel van Operatie Infatuate I en Operatie Infatuate II, een amfibische landing ondernomen bij respectievelijk Vlissingen en Westkapelle. Aan de amfibische landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II nam een vloot van maar liefst 123 schepen deel.

Operatie Kent, de Britse verdediging van Helmond
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 30 maart 2021

Operatie Kent, de Britse verdediging van Helmond

Half oktober 1944, Helmond is ondertussen getransformeerd van een stad onder bezetting naar een rustplaats voor geallieerde troepen. Hoofdkwartieren werden in de stad gevestigd, niet alleen in de dure herenhuizen op 'dn bult' aan de westkant van het kanaal, maar ook op andere plekken in de stad, zoals in het missiehuis "Christus Koning" in de wijk Brouwhuis. Er leek niet veel meer aan de hand in de stad. De vrede werd gevierd! Maar schijn bedriegt...

Operatie Market Garden
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 17 september 2019

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden zou volgens de geschiedschrijving de operatie moeten zijn geworden die de Tweede Wereldoorlog in Europa nog voor het einde van 1944 zou beŽindigen. Tot op de dag van vandaag brengt deze operatie nog discussie te weeg over de doelstellingen, opzet en uitkomst. Wat er echter destijds allemaal is besloten en gebeurd lijkt hierdoor vaak naar de achtergrond te verdwijnen. Het lijkt erop dat vooral schuldvragen en wat men eigenlijk had moeten doen de overhand in de geschiedschrijving hebben gekregen.

Operatie Market Garden: Bevrijding van Bemmel, 23 - 29 september 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 25 september 2019

Operatie Market Garden: Bevrijding van Bemmel, 23 - 29 september 1944

Tegen de tijd dat operatie Market Garden eindigde, werd het geallieerde bruggenhoofd in de Betuwe versterkt. Om de Betuwe als springplank te kunnen gebruiken bij eventuele latere operaties en de Duitsers de toegang tot Zuid Nederland te blokkeren werd eind september 1944 besloten dit bruggenhoofd te verstevigen. Eťn van de uitbreidingen werd verkregen door de bevrijding van Bemmel in de oostelijke sector van de Betuwe.

Operatie Market Garden: Derde aanval op de Waalbruggen, 19 september 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 6 september 2022

Operatie Market Garden: Derde aanval op de Waalbruggen, 19 september 1944

Tijdens Operatie Market Garden landde de Amerikaanse 82nd Airborne Division bij Nijmegen met onder andere de opdracht tot het veroveren van een aantal bruggen in en rond Nijmegen. Twee van de belangrijkste bruggen waren de spoorbrug en verkeersbrug over de rivier de Waal. Nadat op 17 september 1944 een eerste aanval op de Waalbrug (verkeersbrug) en 18 september 1944 een tweede aanval op de Waalbrug (verkeersbrug) waren mislukt, werden nieuwe plannen gemaakt om met steun van de aanstormende Britse grondtroepen wederom een poging te wagen. Toen op 19 september 1944 de Britse troepen van XXX Corps eindelijk Nijmegen binnenstroomden, werd vrijwel direct besloten om een gezamenlijke aanval van de Britse Guards Armoured Division met de Amerikaanse 82nd Airborne Division op beide Waalbruggen te ondernemen.

Operatie Market Garden: Eerste aanval op de Waalbrug, 17 september 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 16 september 2013

Operatie Market Garden: Eerste aanval op de Waalbrug, 17 september 1944

Het veroveren van diverse bruggen over rivieren en kanalen in Midden-Nederland was ťťn van de belangrijke opdrachten voor de drie luchtlandingsdivisies die tijdens Market Garden werden ingezet. Voor de 82nd Airborne Division rond Nijmegen betrof het de brug over de Maas bij Grave, de bruggen over het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen, de spoorbrug over de Maas bij Mook-Molenhoek/Katwijk en de spoor- en verkeersbrug over de Waal bij Nijmegen. Op 17 september 1944 tegen 22.00 uur werd door 1st Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment (508th PIR) een eerste poging gewaagd de Nijmeegse verkeersbrug, de Waalbrug, te veroveren zoals in het After Action Report 508th PIR Holland is te lezen.

Operatie Market Garden: Tweede aanval op de Waalbrug, 18 september 1944
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 18 september 2021

Operatie Market Garden: Tweede aanval op de Waalbrug, 18 september 1944

In de vroege ochtend van 18 september 1944, de tweede dag van Operatie Market Garden, deed Company G van het Amerikaanse 508th Parachute Infantry Regiment langs een oostelijke naderingsroute een tweede poging de Waalbrug (verkeersbrug) bij Nijmegen in handen te krijgen. In de avond van 17 september 1944, hadden Company A en Company B van hetzelfde regiment een eerste aanval op de Waalbrug bij Nijmegen uitgevoerd in een poging deze in handen te krijgen. Deze eerste aanval was vastgelopen in het centrum van Nijmegen en slechts enkele kleine groepjes parachutisten hadden de Waalbrug weten te bereiken. Hoewel men bij deze tweede aanval de brug veel dichter wist te naderen, was de Duitse tegenstand dusdanig geworden dat ook deze aanval vastliep.

Operatie Nordwind
 • Artikel door Tom Notten
 • Geplaatst op 3 november 2005

Operatie Nordwind

Toen de Duitsers op 16 december 1944 begonnen met het Ardennenoffensief, bereidde de Amerikaanse 6th Army Group een plan voor om dieper in Duits territorium door te dringen en uiteindelijk de Duitsers te verdrijven van Frans grondgebied. Deze aanvallen zouden gericht zijn tegen de zogenaamde Colmar-enclave. De Colmar-enclave omvatte een groot gebied in het noordoosten van Frankrijk met als belangrijkste vestingsteden Colmar en Mulhouse. Deze voorbereidingen werden gestaakt toen general Dwight Eisenhower op 19 december 1944 het bevel gaf alle offensieve operaties stop te zetten.

Operatie Pegasus 1
 • Artikel door David Izelaar
 • Geplaatst op 6 februari 2012

Operatie Pegasus 1

Na de dramatische afloop van operatie Market Garden, wisten ongeveer 300 geallieerde militairen in het door de Duitsers bezette gebied ten noorden van de Rijn uit Duitse krijgsgevangenschap te blijven. Deze parachutisten (paraís) werden zoveel mogelijk opgevangen door het plaatselijke verzet. Om verschillende redenen moesten deze paraís zo snel mogelijk over de Rijn gezet worden. In samenwerking met het plaatselijke verzet, bereidden de geallieerden een massaontsnapping voor.

Operatie Pegasus 2
 • Artikel door David Izelaar
 • Geplaatst op 12 april 2012

Operatie Pegasus 2

Major Airey Neave was tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofd van de Britse Inlichtingendienst. In die functie was hij belast met het bieden van ontsnappingsmogelijkheden voor geallieerde militairen uit bezet gebied in West-Europa en daarom was hij mede verantwoordelijk voor de operaties Pegasus 1 en Pegasus 2. Volgens hem was operatie Pegasus 1 de grootste ontsnapping uit bezet gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groep van 130 militairen (parachutisten en vliegtuigbemanningen) en 8 burgers wist in de nacht van 22 op 23 oktober 1944 de Rijn over te steken. Zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog was er veel belangstelling voor deze succesvol verlopen operatie.

Operatie Stack
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 12 oktober 2014

Operatie Stack

Ik ging naar C. Company en vond daar een tevreden commandant. Hij had de rij met huizen ten noorden van de staalfabriek tot aan het dorp Colombelles veilig gesteld. Hij maakte zich alleen zorgen om het vuur uit de richting van het dorp zelf. Hij dacht dat de 1st Gordons hem aan het beschieten waren. We wisten toen nog niet dat de 1st Gordons er niet in geslaagd waren om hun doelen te veroveren. Ė Lieutenant-Colonel Charles Thomson, commandant 5th Black Watch, over de eerste uren van operatie Stack.

Operatie Windsor
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 28 mei 2009

Operatie Windsor

Dit is Matthew Halton voor de CBC vanuit Frankrijk. Het is twee minuten voor vijf, twee minuten voor vijf in NormandiŽ. De zon is nog niet opgekomen over ons of over de Duitsers 800 yards verderop. [...] Ik zit in een stenen schuur met een compagnie van West Canadese Machinegunners die op het punt staan in de aanval te gaan. [...] Voor mij ligt het Duitse strongpoint van het dorp en het vliegveld Carpiquet, twee of drie miles ten westen van Caen.

Prinses Irene Brigade in Leopoldsburg (BelgiŽ)
 • Artikel door Jos Vermeulen
 • Geplaatst op 22 januari 2005

Prinses Irene Brigade in Leopoldsburg (BelgiŽ)

Met een gewone vrachtwagen over en weer door de Duitse frontlijn om Duitse krijgsgevangenen op te halen.

Slag om Bastogne
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 10 maart 2007

Slag om Bastogne

Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers een laatste offensief tegen de op het Westfront snel oprukkende geallieerde troepen. Er waren maar liefst 24 Duitse divisies bij het offensief betrokken. Het doel van de Duitse aanval was een doorbraak in de Ardennen te forceren die de geallieerde troepen zou opsplitsen en dan verder oprukken naar Antwerpen. De geallieerde troepen werden volledig verrast door de Duitse aanval en van 16 tot 20 december rukten Duitse troepen op naar Stavelot, Sankt Vith, Houffalize en Bastogne. Bastogne was een cruciaal verkeersknooppunt in de Ardennen dat de noord-zuid- en de oost-westroute beheerste. Eisenhower besefte wat de strategische waarde van Bastogne was en stuurde de 101st Airborne Division naar de stad. De stad moest ten koste van alles behouden worden. Op 20 december was Bastogne door de Duitsers omsingeld. De Duitsers stelden alles in het werk om de stad te veroveren, wat leidde tot de slag om Bastogne. De vertraging die de Duitse opmars opliep vanwege de slag om Bastogne bleek cruciaal voor het verdere verloop van het offensief.

Slag om de Dukla-pas
 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 6 februari 2014

Slag om de Dukla-pas

De slag om de Dukla-pas (ook bekend als het Dukla-Karpaten Offensief) was een bloedige veldslag die eind 1944 in het zuidoosten van Polen en het noordoosten van Slowakije tussen het Rode Leger en een Duits-Hongaarse troepenmacht plaatsvond. Het Rode Leger lanceerde dit offensief om de Slowaakse Nationale Opstand bij te staan. Zij mislukte hierin, maar wist wel ten koste van grote verliezen het Karpaten-gebied (en de pas) te veroveren en een bruggenhoofd te creŽren van waaruit de rest van Slowakije bevrijd kon worden. Toch wordt het Sovjet-offensief gezien als een mislukking, resulterend in een defensieve Duitse overwinning.

Slag om de Elle, 12 juni 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 3 december 2017

Slag om de Elle, 12 juni 1944

En nu, op 11 juni 1944, was ik alleen met twee andere soldaten van een andere compagnie. Met weinig munitie, afgesneden en geen idee wat te doen.

Slag om de Elsenbornrug
 • Artikel door Sjoerd Aarts
 • Geplaatst op 20 juni 2011

Slag om de Elsenbornrug

De Elsenbornrug is een boemerangvormig, hogergelegen terrein ten oosten van het Belgische dorp Elsenborn dat uitkijkt op de dorpen Krinkelt-Rocherath en de Duitse grens. Toen op 16 december 1944 het Ardennenoffensief uitbrak kregen de vooruitgeschoven Amerikaanse troepen ten oosten van Elsenborn de opdracht om zich op deze makkelijk verdedigbare positie terug te trekken. Verrast door de plotselinge Duitse aanval vochten de Amerikanen gedurende vier dagen om zichzelf in veiligheid te brengen en om de Duitse opmars tegen te houden. Het Ardennenoffensief duurde officieel van 16 december tot 25 januari, maar deze slag om de Elsenbornrug, tussen de Amerikaanse 99th en 2nd Infantry Divisions en de Duitse 6. Panzerarmee, zou al na 4 dagen beslist zijn in het voordeel van de geallieerden.

Slag om de Schelde
 • Artikel door Arie Netten
 • Geplaatst op 28 maart 2003

Slag om de Schelde

De ontwikkelingen aan het westelijk front sinds de geallieerde troepen eind augustus 1944 de Seine overstaken, had de positie van Antwerpen steeds belangrijker gemaakt. Generaal Dwight D. Eisenhower, de Amerikaanse commandant van alle geallieerde legers in West-Europa, had al in een vroeg stadium ingezien dat toekomstige operaties, diep in Duitsland, alleen mogelijk waren als de bevoorrading kon plaatsvinden via een grote haven dichtbij het front. In augustus 1944 beschikten de geallieerden daarover niet. De opmars die volgde vanaf de Seine moest voorzien in deze behoefte en ťťn van de primaire doelen van de geallieerden was: de verovering van Antwerpen.

Slag om Le Mesnil Patry, 11 juni 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 12 oktober 2014

Slag om Le Mesnil Patry, 11 juni 1944

Norrey-en-Bessin, 1944. Lieutenant George Gordon van de 2nd Canadian Armoured Brigade rijdt zijn Sherman-tank zo snel de bocht door dat deze kantelt. Afdrukken achterlatend op het gebouwtje op de hoek. Hij trok zichzelf terug naar Norrey-en-Bessin voor een Duitse tegenaanval vanuit Le Mesnil-Patry. De afdrukken zouden nog zichtbaar moeten zijn, alleen zijn er nergens foto's van te zien.

Slag om Overloon en Venray
 • Artikel door Peter ter Haar
 • Geplaatst op 12 december 2013

Slag om Overloon en Venray

In de nasleep van operatie Market-Garden vond een hevige veldslag plaats op Nederlandse bodem. Deze slag stond bekend als "Het tweede Caen". Andere benamingen zijn "slag in de schaduw" (van Market-Garden) en "vergeten slag". De operatie werd aanvankelijk uitgevoerd door de Amerikaanse 7th Armored Division en later door de Britse 3rd Infantry Division en de 11th Armoured Division. Aan Duitse kant stond in het gebied om Overloon tot aan de Maas eerst de zogenaamde Kampfgruppe Walther, een ad hoc strijdmacht met als harde kern de 107. Panzerbrigade, het Fallschirmjšgerregiment 21, een bataljon SS en nog wat ondersteunende eenheden.

Slag om Sluis 11
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 7 juli 2018

Slag om Sluis 11

We schrijven september 1944. Dolle Dinsdag is net achter de rug en operatie Market Garden staat op het punt te beginnen.

Strijd om de Belgische kanalen: Beringen
 • Artikel door Joris Nieuwint
 • Geplaatst op 8 februari 2023

Strijd om de Belgische kanalen: Beringen

In deze reeks artikelen wordt de periode die voorafging aan Operatie Market Garden beschreven, de gebeurtenissen tussen 6 en 14 september 1944. We volgen de opmars van het Britse 30ste Legerkorps vanaf Brussel naar Joeís Bridge bij Lommel, het startpunt voor Operatie Market Garden. De gevechten waren, tot grote schrik van de Britten, ineens weer net zo intens als die in NormandiŽ. Van een snelle opmars was geen sprake meer, er moest voor elke meter grond gestreden worden.

Strijd om de Belgische kanalen: Beverlo
 • Artikel door Joris Nieuwint
 • Geplaatst op 25 november 2023

Strijd om de Belgische kanalen: Beverlo

In het vorige artikel hebben we gekeken naar de verovering van het bruggenhoofd bij Beringen en de daaropvolgende Duitse tegenaanvallen op 6 en 7 september. Het artikel eindigde met het veroveren van de mijnen en steenbergen door de Irish Guards op 8 september. In dit artikel kijken we naar de daarop volgende aanval, het veroveren van het dorp Beverlo.

Transportation Plan
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 5 oktober 2009

Transportation Plan

De Duitse overmacht in Noordwest-Europa was ťťn van de grootste zorgen van Dwight Eisenhower in de aanloop naar D-Day. De Duitsers beschikten in dit gebied namelijk over bijna 60 divisies. Wanneer ook maar een gedeelte van deze troepen na de landingen binnen afzienbare tijd als versterkingen naar het front gestuurd zou worden, zaten de geallieerden diep in de problemen. Het zou hen namelijk maanden kosten om een dergelijke troepenmacht aan land te zetten. Om dit probleem te voorkomen werden dan ook twee plannen ontworpen: het misleidingsplan Bodyguard en het Transportation Plan.

Verdediging van Carpiquet, 7 juni 1944
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 6 november 2007

Verdediging van Carpiquet, 7 juni 1944

ďZag ik het goed? Een vijandelijke tank reed door de boomgaard van St. Contest! Hij stopte. De commandant opende zijn luik en observeerde de omgeving. Was hij blind? Realiseerde hij zich niet dat op slechts 200 meter de pantsergrenadiers van het II. Bataillon van het 25. SS-Panzergrenadier-Regiment zich bevonden en dat de lopen van het antitankgeschut op hem gericht waren? Blijkbaar niet. Hij stak kalm zijn sigaret aan en keek naar de rook.Ē - SS-StandartenfŁhrer Kurt Meyer, commandant van het 25. SS-Panzergrenadier-Regiment.