TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Korps Commando Troepen tijdens Wo2
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 20 maart 2003

Korps Commando Troepen tijdens Wo2

Oorsprong In de zomer van 1940 leek nazi-Duitsland de oorlog in Europa te hebben beslist. Alleen Groot-BrittanniŽ, met Churchill als leider, hield nog stand. Buiten zijn vastberadenheid om een eventuele invasie af te slaan, wilde hij toch ook zo snel mogelijk tot offensieve acties overgaan. Binnen de Britse Imperial General Staff dacht luitenant-kolonel D. Clarke er net zo over en hij stelde voor om tijdelijk over te schakelen op de guerrilla. De Britten hadden tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika zelf aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het was om deze guerrilla-eenheden, commandoīs genaamd, te bestrijden. Daarom werd in juni 1940, na overleg met Churchill, tot de oprichting besloten van de eerste commando-eenheden. De Britse commandoīs verwierven binnen het Britse leger een grote reputatie met een hele reeks van acties op de Noorse, Franse en Afrikaanse kust. Zij waren voorlopig echter de enige eenheden die op het vasteland van Europa de vijand aanvielen. Dit was voor een aantal militairen van de in 1941 opgerichte Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene' een hard gelag. Zij waren tenslotte, vaak met gevaar voor eigen leven, uit Nederland ontsnapt om zich bij de geallieerde troepen te voegen en in actie te komen. Omdat echter tijdens eerdere acties van Britse commandoīs was gebleken dat de benodigde taal- en terreinkennis tekort geschoten was, werd in januari 1942 besloten om de uit de bezette gebieden afkomstige militairen de kans te geven om commando te worden. Zo kwam No.10 (Inter Allied) Commando tot stand, bestaande uit militairen van Frankrijk, Nederland, BelgiŽ, Noorwegen, Polen, JoegoslaviŽ en zelfs uit Oostenrijk en Duitsland.

Nederlandse Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 12 oktober 2020

Nederlandse Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL

De transporteenheid van het ML/KNIL voor en tijdens de Japanse inval in Nederlands-IndiŽ, was de Depot Vliegtuigafdeling ML/KNIL (D-VI-A). Een groot deel van deze afdeling wist in 1942 naar AustraliŽ te ontkomen met medeneming van haar Lockheed 12 en Lockheed Lodestar toestellen.

Nederlandse Generale Staf sectie III (GS III)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 14 april 2020

Nederlandse Generale Staf sectie III (GS III)

De Generale Staf sectie III (GS III) was de eerste Nederlandse militaire inlichtingendienst.

Nederlandse Squadrons in het buitenland
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 24 februari 2003

Nederlandse Squadrons in het buitenland

Na de bezetting van Nederland in mei 1940 door de Duitsers en later Nederlands-IndiŽ door Japan, wisten vele Nederlanders Groot-BrittanniŽ en AustraliŽ te bereiken. Met een aantal van deze mensen werd onder de hoede van de RAF en de RAAF een aantal Nederlandse squadrons opgericht die doorgingen met het bestrijden van de vijand. Naast het tonen van vaderlandsliefde hadden deze eenheden een duidelijk politiek karakter. Het opzetten en onderhouden van eigen Nederlandse eenheden gaf naar de Duitse en Japanse bezetters en de onderdrukte bevolking aan dat Nederland weliswaar bezet, maar allerminst verslagen was. Daarnaast werd hiermee aan de geallieerden getoond dat binnen de geallieerde legers men rekening had te houden met een eigen Nederlandse inbreng. Als bijkomend voordeel wist men zo tijdens de oorlog de basis te leggen voor de Nederlandse strijdkrachten voor na de oorlog.

Prinses Irene Brigade
  • Artikel door Frank van der Drift
  • Geplaatst op 15 oktober 2005

Prinses Irene Brigade

Op 14 mei, na de Duitse operatie Fall Gelb, gaf Nederland met uitzondering van Zeeland zich over aan Duitsland. Vanuit Nederland wisten slechts enkele militairen naar Groot-BrittanniŽ te komen. Toen de strijd ook in Zeeland verloren werd, wist een groot aantal militairen zich via BelgiŽ en de Franse havens Brest en Cherbourg naar Groot-BrittanniŽ te begeven. Naast militairen van de landmacht wist ook een deel van het grondpersoneel van de vliegscholen Haamstede en Vlissingen naar Groot-BrittanniŽ te ontkomen.