TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt
 • Artikel door Pieter van Wijngaarden
 • Geplaatst op 11 januari 2022

August-Euler-Flugplatz in Darmstadt

Welke universiteit in Europa heeft een eigen vliegveld? De Technische Universiteit in Darmstadt beschikt hier wel over, vanwege onder meer de aanwezigheid van een bijzondere windtunnel. Op het vliegveld bevindt zich nog steeds dit opmerkelijke hoge gebouw met daarin grote ventilatoren. Het was een ontwerp van Dr.-Ing. Nicolaus Scheubel dat gebouwd werd in de jaren 1934-1935, in opdracht van de Technische Universiteit-Darmstadt-Griesheim. Hier werden luchtstromen berekend op militaire vliegtuigontwerpen voor nazi-Duitsland. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd de installatie gedemonteerd en vernietigd om te voorkomen dat deze in Amerikaanse handen viel.

Duitse vliegschool op het Russische vliegveld Lipetsk
 • Artikel door Annabel Junge
 • Geplaatst op 21 januari 2024

Duitse vliegschool op het Russische vliegveld Lipetsk

De Eerste Wereldoorlog werd op 28 juni 1919 afgesloten met het Verdrag van Versailles. Voor het instabiele Duitsland waar toen net Ė¨ na een korte revolutionaire periode Ė de Weimarrepubliek tot stand kwam, had dit verdrag zware maatregelen tot gevolg.

Fliegerhorst Havelte
 • Artikel door Peter ter Haar
 • Geplaatst op 30 maart 2020

Fliegerhorst Havelte

In mei 1940 nam de Luftwaffe de veroverde Nederlandse vliegvelden over. Zij werden al snel vergroot in het kader van de oorlog tegen Groot-BrittanniŽ. In eerste instantie werden slechts twee nieuwe vliegvelden gebouwd: Volkel in Noord-Brabant en Peest in Noord-Drenthe bij Norg. De laatste werd uiteindelijk niet in gebruik genomen vanwege de natheid van de grond ter plaatse. Pas eind 1942 werd met de aanleg van een derde nieuw vliegveld begonnen te Havelte in Zuidwest-Drenthe.

Fliegerhorst MŁnster-Loddenheide
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 april 2020

Fliegerhorst MŁnster-Loddenheide

De kleine vliegbasis MŁnster-Loddenheide werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de gehele periode gebruikt maar werd vooral bekend vanwege de crash van de Messerschmitt Bf 108 bij Vught met aan boord de Kommandant van de basis en een stafofficier van de 7. Flieger-Division.

RAF-basis Downham Market
 • Artikel door Redactie TracesOfWar.com
 • Geplaatst op 17 juli 2011

RAF-basis Downham Market

De Royal Air Force (RAF) luchtmachtbasis RAF Downham Market was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik door RAF Bomber Command. Bomber Command voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog vele bombardementsvluchten uit op onder andere militaire doelen en steden in Duitsland en ItaliŽ. RAF Downham Market fungeerde vanaf de opening in juli 1942 als een ondersteunende basis voor de zoín 10 kilometer verderop liggende luchtmachtbasis RAF Marham. Dit laatstgenoemde uit de Eerste Wereldoorlog stammende vliegveld was door het toenemend aantal vliegbewegingen te klein geworden. De ondersteuning die RAF Downham Market bood bestond voornamelijk uit het fungeren als een back-up om de vaak grote stroom thuiskomende bommenwerpers veilig te laten landen. Tevens werd een squadron en de bijbehorende vliegtuigen overgeplaatst van RAF Marham naar RAF Downham Market. Twee maanden voordat het vliegveld werd opgeleverd, was de eerste landing al een feit.

RAF-basis Middleton St. George
 • Artikel door Redactie TracesOfWar.com
 • Geplaatst op 1 mei 2011

RAF-basis Middleton St. George

RAF Middleton St. George was tijdens de Tweede Wereldoorlog een luchtmachtbasis van de Royal Air Force (RAF). Door de oorlogsdreiging eind jaren 30, werd de vraag naar militaire vliegvelden aanzienlijk groter. Verspreid over heel Groot-BrittanniŽ werden vliegvelden aangelegd. Zo ook in de buurt van het plaatsje Middleton St. George, gelegen naast de stad Darlington in het noorden van Engeland. Hier werd in 1939 gestart met de bouw van de luchtmachtbasis RAF Goosepool. Deze naam werd echter na korte tijd veranderd in RAF Middleton St. George. De oude naam Goosepool werd echter door de bemanningsleden en omwonenden nog steeds gebruikt. Dat leidde tot verwarring bij de Duitse Luftwaffe.

Tustin Blimp Hangaars
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 2 januari 2021

Tustin Blimp Hangaars

De Tustin Blimp Hangaars zijn twee reusachtige, houten zeppelinhangaars in Orange County, Zuid-CaliforniŽ. De hangaars werden gebouwd in opdracht van de US Navy als centrale gebouwen van het Marine Corps Air Station in Tustin. Tustin is ťťn van de steden die gezamenlijk het bestuursorgaan Orange County vormen. Het Tustin Air Station werd gebouwd in 1942 en speelde vijftig jaarlang een cruciale rol in de Amerikaanse marineluchtvaart, eerst als LTA-luchtschipbasis (LTA staat voor lighter-than-air), daarna als helikopterfaciliteit en meest recentelijk als Marine Corps luchtmachtbasis in de Pacific regio.

Vliegveld Samarinda II
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 maart 2023

Vliegveld Samarinda II

In 1940 werd besloten om een aantal goed gecamoufleerde, geheime vliegvelden aan te leggen op onder andere Sumatra en Borneo. Het geheime vliegveld op Borneo werd Samarinda II, genoemd naar het al bestaande vliegveld Samarinda. Het vliegveld zou door de Japanners pas ten tijde van de inval in januari 1942 worden ontdekt.

Vliegveld Tarakan
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 11 maart 2023

Vliegveld Tarakan

Het vliegveld Tarakan werd gedurende de Nederlandse overheersing van Nederlands-IndiŽ aangelegd als een civiel vliegveld ten behoeve van de oliewinning op het eiland. Vanaf eind jaren 1930 werd het vliegveld tevens gebruikt als militair vliegveld voor de Militaire Luchtvaart KNIL. Vanaf 11 januari 1942 werd het vliegveld, na de verovering van Tarakan door Japan, gebruikt door Japanse vliegtuigen. Nadat het vliegveld op 3 mei 1945 door de Geallieerden werd heroverd, wewrd het een basis voor de RAAF. Na de onafhankelijkheid van IndonesiŽ werd het vliegveld gebruikt als lokaal vliegveld tot het in 2000 werd omgevormd tot Bandar Udara Internasional Juwata (Juwata Internationaal Vliegveld). Naast een internationaal civiel vliegveld herbergt Juwata tevens een militaire basis.

Vliegveld Vlissingen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 24 januari 2021

Vliegveld Vlissingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Luftwaffe gebruik van een vliegveld bij Souburg-Vlissingen. Dit vliegveld bestond al voor de Tweede Wereldoorlog en was pas in 1939 door de Nederlandse Militaire Luchtvaart in gebruik genomen. Na de Duitse inval in mei 1940 werd het ťťn van de hulpvliegvelden van de Luftwaffe in Nederland.