TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Duitse Fliegerhorst MŁnster-Loddenheide
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 april 2020

Duitse Fliegerhorst MŁnster-Loddenheide

De kleine vliegbasis MŁnster-Loddenheide werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de gehele periode gebruikt maar werd vooral bekend vanwege de crash van de Messerschmitt Bf 108 bij Vught met aan boord de Kommandant van de basis en een stafofficier van de 7. Flieger-Division.

Duitse Fliegerhorst Vlissingen
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 24 januari 2021

Duitse Fliegerhorst Vlissingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Luftwaffe gebruik van een vliegveld bij Souburg-Vlissingen. Dit vliegveld bestond al voor de Tweede Wereldoorlog en was pas in 1939 door de Nederlandse Militaire Luchtvaart in gebruik genomen. Na de Duitse inval in mei 1940 werd het ťťn van de hulpvliegvelden van de Luftwaffe in Nederland.

Fliegerhorst Havelte
 • Artikel door Peter ter Haar
 • Geplaatst op 30 maart 2020

Fliegerhorst Havelte

In mei 1940 nam de Luftwaffe de veroverde Nederlandse vliegvelden over. Zij werden al snel vergroot in het kader van de oorlog tegen Groot-BrittanniŽ. In eerste instantie werden slechts twee nieuwe vliegvelden gebouwd: Volkel in Noord-Brabant en Peest in Noord-Drenthe bij Norg. De laatste werd uiteindelijk niet in gebruik genomen vanwege de natheid van de grond ter plaatse. Pas eind 1942 werd met de aanleg van een derde nieuw vliegveld begonnen te Havelte in Zuidwest-Drenthe.

RAF-basis Downham Market
 • Artikel door Redactie TracesOfWar.com
 • Geplaatst op 17 juli 2011

RAF-basis Downham Market

De Royal Air Force (RAF) luchtmachtbasis RAF Downham Market was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik door RAF Bomber Command. Bomber Command voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog vele bombardementsvluchten uit op onder andere militaire doelen en steden in Duitsland en ItaliŽ. RAF Downham Market fungeerde vanaf de opening in juli 1942 als een ondersteunende basis voor de zoín 10 kilometer verderop liggende luchtmachtbasis RAF Marham. Dit laatstgenoemde uit de Eerste Wereldoorlog stammende vliegveld was door het toenemend aantal vliegbewegingen te klein geworden. De ondersteuning die RAF Downham Market bood bestond voornamelijk uit het fungeren als een back-up om de vaak grote stroom thuiskomende bommenwerpers veilig te laten landen. Tevens werd een squadron en de bijbehorende vliegtuigen overgeplaatst van RAF Marham naar RAF Downham Market. Twee maanden voordat het vliegveld werd opgeleverd, was de eerste landing al een feit.

RAF-basis Middleton St. George
 • Artikel door Redactie TracesOfWar.com
 • Geplaatst op 1 mei 2011

RAF-basis Middleton St. George

RAF Middleton St. George was tijdens de Tweede Wereldoorlog een luchtmachtbasis van de Royal Air Force (RAF). Door de oorlogsdreiging eind jaren 30, werd de vraag naar militaire vliegvelden aanzienlijk groter. Verspreid over heel Groot-BrittanniŽ werden vliegvelden aangelegd. Zo ook in de buurt van het plaatsje Middleton St. George, gelegen naast de stad Darlington in het noorden van Engeland. Hier werd in 1939 gestart met de bouw van de luchtmachtbasis RAF Goosepool. Deze naam werd echter na korte tijd veranderd in RAF Middleton St. George. De oude naam Goosepool werd echter door de bemanningsleden en omwonenden nog steeds gebruikt. Dat leidde tot verwarring bij de Duitse Luftwaffe.

Tustin Blimp Hangaars
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 2 januari 2021

Tustin Blimp Hangaars

De Tustin Blimp Hangaars zijn twee reusachtige, houten zeppelinhangaars in Orange County, Zuid-CaliforniŽ. De hangaars werden gebouwd in opdracht van de US Navy als centrale gebouwen van het Marine Corps Air Station in Tustin. Tustin is ťťn van de steden die gezamenlijk het bestuursorgaan Orange County vormen. Het Tustin Air Station werd gebouwd in 1942 en speelde vijftig jaarlang een cruciale rol in de Amerikaanse marineluchtvaart, eerst als LTA-luchtschipbasis (LTA staat voor lighter-than-air), daarna als helikopterfaciliteit en meest recentelijk als Marine Corps luchtmachtbasis in de Pacific regio.