TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Verbindingstroepen

Geschiedenis van het monument

In opdracht van de stad Rotterdam maakte de beeldhouwer J. Keerbergen vier leeuwen voor de nieuwe Hofpoort, die in 1772 in gebruik werd genomen. De leeuwen werden geplaatst op de vier hoekpunten van het poortdak. In 1833 viel de Hofpoort ten prooi aan een smakeloos saneringsplan en werd afgebroken. De vier leeuwen werden opgeborgen.
In 1860 kregen de vier leeuwen een andere bestemming en werden geplaatst op de nieuwe Koningsbrug, die al gauw in de volksmond werd aangeduid als Vierleeuwenbrug. Op 13 september 1860 werd deze brug geopend door Koning Willem III.

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940, hebben de Verbindingstroepen een heldhaftige strijd gevoerd rond de Vierleeuwenbrug. Het plan van de Duitsers om in één dag door te stoten naar Den Haag is niet gelukt. Door samenwerking van de aanwezige militaire eenheden, Mariniers, Genie en Verbinding, werd de verdediging rond de Maasbrug, Witte Huis, Maasstation, Beursstation en de Vierleeuwenbrug een succes. Na het bombardement op 14 mei 1940, werd het verzet opgegeven.

Honderd jaar na de opening van de Koningsbrug, is op 17 augustus 1960 één van de leeuwen namens het gemeente bestuur van Rotterdam, door burgemeester Mr. G.E. van Walsum, in langdurige bruikleen overgedragen aan het Regiment Verbindingstroepen, om zo de heldhaftige inzet van de Verbindingstroepen rond de Koningsbrug / Vierleeuwenbrug te eren.

Deze leeuw werd geplaatst aan de noordzijde van het exercitieterrein in de Elias Beeckmankazerne. Sinds die dag is "De Leeuw" het monument van de Verbindingsdienst.

In 1991 is op 8 mei het vernieuwde monument, met een gedenkplaat met namen van de overleden / gesneuvelden van de periode 10 - 14 mei 1940 Rotterdam, onthuld.

In 1993 werden de gedenkplaten aangebracht met de namen van alle overige gevallenen van de Verbindingsdienst, inclusief die van de Verbindingsdienst KNIL.

In 2010 zijn de kazernes in Ede gesloten. Het monument is toen overgebracht naar het terrein van de Bernhardkazerne te Amersfoort. De leeuw is daar geplaatst op een nieuwe sokkel. De oude sokkel van het monument in Ede is van een replica van de leeuw voorzien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

52.14772486, 5.35322068

Britse veteranen Tweede Wereldoorlog in Nederland

mei2018

Britse veteranen Tweede Wereldoorlog in Nederland

Ze zijn er! Vijfendertig Britse Tweede Wereldoorlog veteranen kwamen vanochtend met twintig Londense taxi's in Hoek van Holland aan. Ze komen terug om op 4 mei de herdenkingen bij te wonen en om op 5 mei Bevrijdingsdag te vieren.

Lees meer

Lees meer (1)