TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Overig

 • Artikel door Luuk van Rinsum
 • Geplaatst op 18 mei 2020

7th SS Mountain Division Prinz Eugen At War 1941-1945

Omschrijving:

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 11 december 2019

Atlas van een bezette stad

Omschrijving: Apollolaan 125 in Amsterdam-Zuid. ‘Een beetje een geheimzinnig huis’. Vanaf 1944 woonde daar Sturmbannführer Willy Lages, de chef van de Amsterdamse Sipo-SD. ‘Hij ging vroeg weg en kwam laat thuis. Er stond een sjofel mannetje als wachter in de hal’. Zijn vriendin en huisgenote wist in ruil voor geld of sieraden nog wel eens iemand bij haar minnaar vrij te krijgen. De Joodse eigenaar van de woning, diamanthandelaar Jacques Lopes Cardozo, was in 1942 – net op tijd – met zijn gezin naar Cuba gevlucht. Op nummer 117, de woning van de in 1942 gedeporteerde fabrikantenfamilie Van Leer, had de SD-baas zijn kantoor, nadat het oorspronkelijke SD-hoofdkwartier in de Euterpestraat (nu Gerrit van der Veenstraat) in de herfst van 1944 platgebombardeerd was.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 10 mei 2016

Avenue Foch

Titel: Avenue Foch
Schrijver: Alex Kershaw
Uitgever: BBNC
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 272
ISBN: 9789045318479
Omschrijving: Avenue Foch, de brede laan in Parijs van de Arc de Triomphe naar het Bois de Boulogne, werd tijdens de Duitse bezetting ook wel ‘Avenue de Gestapo’ genoemd. In meerdere van de eens door de Parijse elite bewoonde herenhuizen langs de boomrijke boulevard waren diensten van de beruchte geheime politie gevestigd. Tussen al deze bolwerken van haat was nummer 11 een baken van menselijkheid. Hier woonde de Amerikaanse arts Sumner Jackson met zijn vrouw Toquette en hun zoon Phillip. Slechts enkele huizen verwijderd van het kwaad raakte het gezin betrokken bij het verzet.

 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 31 oktober 2016

Barak 88

Titel: Barak 88
Auteur: Wout den Breems
Uitgever: Histrorische Vereniging Vlaardingen
Uitgegeven: 2016
ISBN: 9789075938814
Bladzijden: 64
Beschrijving: Gedurende de Tweede Wereldoorlog was er in Duitsland een tekort aan arbeidskrachten. Om die reden werden arbeiders uit de bezette gebieden ingezet in de Duitse industrie en oorlogsproductie. Op 28 februari 1941 kondigde rijkscommissaris Arthur Seys-Inquart de verordening af van verplichte tewerkstelling in Nazi-Duitsland en de bezette gebieden. Uiteindelijk hebben een half miljoen Nederlandse mannen als dwangarbeider in Duitsland gewerkt. Hiervan kwamen er, naar schatting van het Rode Kruis, 30.000 om het leven.

 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 23 juli 2014

Bomber Harris

Titel: Bomber Harris
Auteurs: Martin Mace & John Grehan
Uitgever: Pen & Sword Books
Uitgegeven: 2014
ISBN: 9781783032983
Bladzijden: 414
Beschrijving: Sir Arthur Harris is één van de meest bediscussieerde commandanten uit de Tweede Wereldoorlog. Als bevelhebber van RAF Bomber Command gedurende de tweede helft van de oorlog werkte hij mee om de tactiek van ‘area-bombing’ van Marshal of the Royal Air Force Charles Portal uit te voeren. Deze tactiek veroorzaakte de verwoesting van meerdere Duitse steden en hierbij vielen veel burgerslachtoffers. Hierdoor werd Harris een veel bekritiseerd persoon en het bombardementsoffensief één van de meest controversiële van de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe beoordeelde Harris de tactiek van ‘area-bombing’ en de vernietiging van de Duitse steden zelf? Het valt te lezen in zijn dagorders. Deze werden niet zoals die van andere krijgsmachtonderdelen uitgegeven door de overheid. Maar nu worden ze alsnog gepubliceerd door John Grehan en Martin Mace.

 • Artikel door Wijnand de Gelder
 • Geplaatst op 11 september 2018

Cornwall at War 1939-45

Titel: Cornwall at War 1939-45
Schrijver: Derek Tait
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2017
Taal: Engels
Pagina's: 171
ISBN: 9781473892248
Omschrijving: Toen op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog begon ondersteunden de bewoners van Cornwall hun graafschap en het Verenigd Koninkrijk in alle oorlogszaken op een manier die ze sinds de Grote Oorlog van 1914-1918 nog niet hadden gedaan. Duizenden jonge mannen namen dienst in het leger terwijl oudere mannen de binnenlandse verdediging op zich namen, in de Home Guard. Vrouwen namen de leeggevallen plekken van de mannen in fabrieken over. Veel vrouwen hielpen liefdadigheidsorganisaties en andere goede doelen door lid te worden van de Women's Voluntaire Service.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 17 juli 2012

Dat nooit meer - De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland

Titel: Dat nooit meer - De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland
Schrijver: Chris van der Heijden
Uitgever: Contact
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 928
ISBN: 9789025420949
Omschrijving: Op de achterflap van het boek staat het volgende: “Het verhaal van Nederland sinds 1945 is grotendeels het verhaal van de omgang met de Tweede Wereldoorlog. Dit boek vertelt over het naoorlogse optimisme, de grote affaires (Weinreb, Menten, Aantjes), de tweedeling tussen goed en fout, Anne Frank, Loe de Jong, Jacques Presser, de rol van de generatie van Mulisch, Vietnam, Srebrenica en nog veel meer. Voor het eerst worden al deze verschijnselen, personen en gebeurtenissen met elkaar in verband gebracht, met de Tweede Wereldoorlog als rode draad.” Het is een treffende beschrijving van het fascinerende boek dat Chris van der Heijden heeft geschreven over de manier waarop in Nederland sinds 1945 met de Tweede Wereldoorlog is omgegaan en hoe de beeldvorming daarover geleidelijk is veranderd. Waarbij in chronologische volgorde, verdeeld over vier tijdvakken, een enorm scala aan onderwerpen de revue passeert.

 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 19 december 2016

Dawn of Infamy

Titel: Dawn of Infamy
Ondertitel: A sunken ship, a vanished crew and the final mystery of Pearl Harbor
Schrijver: Stephen Harding
Uitgever: Da Capo Press
Uitgebracht: december 2016
Pagina's: 249
Taal: Engels
ISBN: 9780306825033
Omschrijving:

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 2 oktober 2016

De diamantroof

Titel: De diamantroof - Hoe hoge nazi’s met diamanten uit België en Nederland naar Zuid-Amerika vluchtten

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 15 november 2015

De geheime oorlog

Titel: De geheime oorlog - Spionage, codes en verzet
Schrijver: Max Hastings
Uitgever: Hollands Diep
Uitgebracht: oktober 2015
Pagina's: 656
ISBN: 9789048827213
Omschrijving: Geheime diensten en alles wat daarmee samenhangt (het breken van codes, infiltratie, spionage en verraad) zijn altijd al zeer intrigerende onderwerpen geweest. Niet voor niets zijn er talrijke fictieve en non-fictieve boeken over geschreven en speelfilms over gemaakt. Max Hastings (1945) tracht in "De geheime oorlog" een overzicht van al het geheime werk tijdens de Tweede Wereldoorlog te geven. De schrijver is een van de bekendste Britse historici. Hij heeft meer dan twintig boeken op zijn naam staan. Acht hiervan gaan over de Tweede Wereldoorlog.

 • Artikel door Paul van de Water
 • Geplaatst op 11 april 2020

De geldjas van Max Nord

Omschrijving: Over het Nederlandse verzet tegen de Duitse overheersers en hun handlangers zijn talloze boeken geschreven. Om eens twee uitersten te noemen. "Pastorale 1943" van Simon Vestdijk gaat over de knulligheid van het Nederlandse verzet en "De levensroman van Johannes Post" van Anne de Vries is een hagiografie over verzetsheld Post en zijn onverschrokken strijd tegen de Duitsers. Tussen deze twee uitersten ligt een bijna eindeloze rij van boeken met het Nederlandse verzet als centraal thema. Het zijn er zo veel dat je je af zou kunnen vragen wat je daar nog aan toe kunt voegen. Dat dit kan bewijst Harry van Wijnen met zijn recent verschenen boek "De geldjas van Max Nord". Eerst die intrigerende titel. Max Nord was actief in het verzet en werkte onder meer voor het Parool. Hij was verantwoordelijk voor de betalingen aan verzetsgroepen. Dat deed hij vrijwel dagelijks en om dat zo veilig mogelijk te doen droeg hij een geprepareerde jas waarin hij onopvallend stapeltjes geld kon vervoeren.

 • Artikel door Annabel Junge
 • Geplaatst op 28 november 2008

De gemiste kans

Titel: De gemiste kans - Staatsgreep tegen Hitler 1938
Auteur: Bert Tigchelaar
Uitgever: Waanders
Uitgebracht: 2004
Pagina's: 264
ISBN: 9040089345
Omschrijving: 28 september 1938 ‘s avonds. De geplande staatsgreep tegen Hitler was op die dag niet ten uitvoer gebracht door de generaals, ondanks het feit dat iedereen al paraat stond om toe te slaan. Generaals van de generale staf als Ludwig Beck, Franz Halder en Erwin von Witzleben, maar ook admiraal Wilhelm Canaris van de Abwehr, hadden onder aanvoering van kolonel Hans Oster het plan opgevat om de Rijkskanselarij te bestormen en Hitler gevangen te nemen. Er was nog geen overeenstemming bereikt over het feit of hij daarbij ook gedood zou worden. De Duitse dictator had zich hun woede op de hals gehaald, omdat hij het leger weigerde te betrekken bij zijn expansieplannen. Hij was een voorstander van oorlog en wenste hierover geen overleg te plegen met de generale staf. Maar de Führer was onverwachts tot overleg uitgenodigd door Italië, Frankrijk en Engeland ter opheldering van de op handen zijnde bezetting van Tsjecho-Slowakije. Hitler had – zeer tegen zijn zin – tot dit overleg moeten overgaan, want hij had vastgesteld dat het volk nog niet klaar was voor een oorlog. De generaals annuleerden hun plannen, want nu de oorlogsdreiging voorbij leek te zijn, zouden ze bij het Duitse volk geen steun voor hun actie vinden. Het was, volgens de journalist Bert Tigchelaar, een gemiste kans.

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 10 mei 2019

De Hongerwinter

Omschrijving: De Hongerwinter is symbool komen te staan voor het lijden van de Nederlandse bevolking gedurende de Tweede Wereldoorlog. In het najaar van 1944 toen het zuiden reeds was bevrijd, brak in het nog bezette westelijke deel van Nederland een grote voedsel- en brandstofcrisis uit, waardoor duizenden mensen stierven. De algemene visie is dat de Hongerwinter ontstond doordat de Duitsers doelbewust al het voedseltransport naar de steden verboden. Dit zou vervolgens hebben geleid tot sociale desintegratie. De situatie zou pas verbeterd zijn als gevolg van geallieerde voedseldroppingen in april 1945. De bij het NIOD werkzame historicus Ingrid de Zwarte (1988) laat in ‘De Hongerwinter’ uit 2019 zien dat deze visie lang niet het hele verhaal is en dat deze op bepaalde punten ook onjuist is. Het boek is gebaseerd op het proefschrift waarop zij in 2018 promoveerde aan de Universiteit van Oxford.

 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 28 juli 2010

De NSB - Ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging, 1931-1935

Titel: De NSB - Ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging, 1931-1935
Auteur: Robin te Slaa & Edwin Klijn
Uitgever: Boom
Uitgebracht: oktober 2009
Pagina's: 944
ISBN: 9789085068136
Omschrijving: De Nationaal-Socialistische Beweging werd in december 1931 opgericht met aan het hoofd “de leider” waarmee de parallel met het Duitse en Italiaanse fascisme, aangevoerd door respectievelijk de Führer en de Duce, wordt aangegeven. Tegenover het liberalisme en marxisme stelde de NSB “[..]de eenheid van het volk hecht georganiseerd in een coöperatieve staat, waarin de macht van de meerderheid was overgedragen aan de meest bekwame en deskundige volksgenoten.” Hiermee werd de democratie aan de kant geschoven en een volksgemeenschappelijk doel voorop gesteld. In het begin telde de beweging bij de start van 1933 (het jaar dat Hitler in Duitsland aan de macht kwam) een duizendtal leden, maar groeide in datzelfde jaar tot meer dan 20.000. Ook in dat jaar werd er door de overheid een bepaling afgekondigd dat ambtenaren geen lid mochten zijn. Deze laatste maatregel stelde de fascistische beweging in een verdacht daglicht. In 1935 behaalde de partij bij de Statenverkiezingen acht procent van de stemmen; een ware aardverschuiving.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 21 april 2011

De oorlog is nog lang niet voorbij

 • Artikel door Wijnand de Gelder
 • Geplaatst op 15 oktober 2018

De ramp in het Roode dorp

Titel: De oorlog is nog lang niet voorbij - Het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog
Schrijver: Thomas Ross en Iona Hogendoorn
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 256
ISBN: 9789022959596
Titel: De ramp in het Roode dorp
Schrijver: Gerard Olinga
Uitgever: Walburg Pers
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 224
ISBN: 9789045321424
Omschrijving: Op 26 maart 1943 vond een ramp plaats in Het Roode Dorp, een volkswijk in Wageningen. Een voorwerp stortte neer en veroorzaakte veel schade. Er vielen 28 doden bij de inslag. Er zou een Duitse V1 (vliegende bom) zijn neergekomen. Zo wordt door Gerard Olinga beschreven in de proloog van "De ramp in het Roode dorp". De subtitel "V1 of luchtmijn" geeft gelijk zeer kernachtig de hoofdvraag aan.

 • Artikel door David Izelaar
 • Geplaatst op 2 april 2013

De vergelding, een dorp in tijden van oorlog

Titel: De vergelding, een dorp in tijden van oorlog
Schrijver: Jan Brokken
Uitgever: Atlas Contact
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 256
ISBN: 9789045022710
Omschrijving: Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er overal in Europa personen en organisaties die zich verzetten tegen de bezetter. Ook in Nederland was er verzet tegen de Duitsers die het land overheersten. Het georganiseerde verzet hield zich bezig met verschillende activiteiten, zoals het drukken en verspreiden van illegale kranten en het helpen met onderduiken van Joden en andere door de Duitsers gezochte personen. Daarnaast waren er ook gewapende groepen die verraders liquideerden en gevangen verzetsmensen bevrijdden. Met die werkzaamheden heeft het verzet vele levens weten te redden uit handen van de Duitsers.

 • Artikel door Gerd Van der Auwera
 • Geplaatst op 24 augustus 2014

De weggevoerden van mei 1940

Titel: De weggevoerden van mei 1940
Auteur: Frank Seberechts
Uitgever: De Bezige Bij
Uitgebracht: 2014
ISBN: 978 90 8542 408 6
Bijzonderheden: geen
Omschrijving:

 • Artikel door Gerd Van der Auwera
 • Geplaatst op 13 maart 2019

De Zwarte Hand

Omschrijving: In 1993 schreef Tjen Mampaey zijn eerste boek over De Zwarte Hand. Dit was een Belgische verzetsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog, die overwegend actief was in Klein-Brabant en de Rupelstreek. Marcel de Mol, koster in Tisselt (deelgemeente van Willebroek), wordt beschouwd als de stichter van De Zwarte Hand. In de zomer van 1940 begon hij het doen en laten van collaborerende streekgenoten te noteren met de bedoeling om deze na de oorlog te laten opdraaien voor hun acties. Later werden er ook anti-Duitse pamfletten verspreid en getracht om contact op te nemen met Groot-Brittannië om informatie over de militaire activiteiten van de Duitsers door te geven. De beweging had zijn eigen geheime zender waarbij de bevolking werd opgeroepen tot verzet. Soms werd er zelfs overgegaan tot echte concrete sabotage-acties.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 1 juni 2010

Een sportman doet niet aan politiek

 • Artikel door Paul van de Water
 • Geplaatst op 26 maart 2020

Een wrang feest

Titel: Een sportman doet niet aan politiek
Schrijver: André Swijtink
Uitgever: Meulenhoff
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 423
ISBN: 9789029085939
Bijzonderheden: Lees ook het interview met André Swijtink op WO2Actueel.nl
Omschrijving: Voor veel Nederlanders betekende de capitulatie van Duitsland het einde van een zwarte periode gekenmerkt door vervolging, onderdrukking, vernedering, angst, wantrouwen, honger, leed, ellende, ziekte en dood. Daar kwamen dagen vol van uitzinnige vreugde, feesten en explosies van positiviteit voor in de plaats. Dat gold niet voor iedereen en dan doel ik niet op de vele collaborateurs voor wie de bevrijding het begin was van een ellendige tijd. Nee, ik bedoel de nabestaanden van de mannen, vrouwen en kinderen die op de dag van de bevrijding of kort daarna op een gewelddadige wijze hun leven verloren. Het verhaal van de doden op de Dam in Amsterdam is bekend. Terwijl duizenden mensen op de Dam uiting gaven aan hun vreugde over de bevrijding, openden Duitse militairen het vuur en schoten 32 mensen dood.

 • Artikel door Annabel Junge
 • Geplaatst op 30 mei 2019

Executie aan de Meppelerstraatweg

Omschrijving: Zwolle, 31 maart 1945. De bevrijding van Nederland is nabij, maar vijf mannen in Zwolle zullen die nooit meemaken. Aan de Meppelerstraatweg wordt hun executie voltrokken als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Hun namen zijn: Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Johannes Muller, Willem Sebel, en Berend IJzerman.

 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 8 maart 2011

For Free India - Legion Freies Indien

 • Artikel door Marene Elgershuizen
 • Geplaatst op 9 maart 2010

Fout en niet goed

Titel: For Free India - Legion Freies Indien
Auteur: Martin J. Bamber / Aad Neeven
Uitgever: Oskam - Neeven v.o.f.
Uitgebracht: 2010
Pagina's 456
ISBN: 9789460190162
Bijzonderheden: Deze recensie is geschreven op basis van een aan de redactie toegestuurd excerpt van dit boek. Het boek is te bestellen op: www.freeindianlegion.info.
Titel: Fout en niet goed - Vervolging van collaboratie en verraad na de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Koos Groen
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: december 2009
Pagina's 712
ISBN: 9789077895641
Omschrijving: Als historicus ben je toch altijd even op je hoede wanneer een journalist zich buigt over gevoelige historische onderwerpen. Een journalist is primair op zoek naar nieuws – want dat verkoopt. Desalniettemin zijn de media onmisbaar als waarborg voor de openheid van ons politiek systeem en behoren ze onze ‘machthebbers’ flink lastig te vallen als zij bijvoorbeeld frappante stappen zetten betreffende hun declareergedrag. Maar zowel de historicus als de journalist lijken beide bijzonder gevoelig te zijn voor het nog ongenoemde en het bijzonder aansprekende. Jammer genoeg heeft Koos Groen hierdoor wel enige contextuele steken laten vallen. Hij heeft een precaire kwestie aan de kaak willen stellen, zoals de tv-serie ‘De Oorlog’ dit deed door zich expliciet te mengen in het historische debat. De makers presenteerden nieuwe ontdekkingen en plaatsten die tegenover oude vooronderstellingen. Kenmerkend was de nette ondertitel ‘een serie’. Maar danken we dat aan de journalistieke redactie of aan de adviezen van Hans Blom, de voormalige directeur van het NIOD?

 • Artikel door Luuk van Rinsum
 • Geplaatst op 1 januari 2020

Geen soldaat kan de polder regeren!

Omschrijving: Op 17 april 1945 klonken er omstreeks kwart over twaalf een aantal luide explosies op de IJsselmeerdijk in de buurt van het Noord-Hollandse Den Oever. Tegen de gemaakte afspraken in bliezen de Duitsers een deel van de dijk op die de Wieringermeerpolder beschermde. Al snel na de explosies kolkte het water vanuit het IJsselmeer de Wieringermeer in. De polder die nog maar vijftien jaar daarvoor droog was gevallen, kwam al snel onder water te staan. De bewoners in het gebied waren een aantal uren eerder gewaarschuwd. Velen dachten dat het niet zover zou komen, of dat het water maar tot 50 cm hoog zou komen en waren thuisgebleven. Hals over kop moesten ze alsnog huis en haard verlaten omdat het water metershoog zou komen te staan. Een groot deel van de bebouwing in het gebied werd volledig verwoest.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 17 mei 2008

Grijs verleden - Nederland en de Tweede Wereldoorlog

Titel: Grijs verleden - Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Chris van der Heijden
Uitgever: Contact
Uitgebracht: Contact jubileumeditie 2008
Pagina's: 470
ISBN: 99789025425142
Omschrijving: Bij de eerste verschijning in 2001 was “Grijs verleden” een baanbrekend boek. Sinds het verschijnen van Lou de Jongs “Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog” was het beeld van de oorlog in Nederland in duidelijke hokjes van goed en fout verdeeld. NSB’ers waren fout, maar de meeste Nederlanders hadden zich dapper verzet tegen de bezetter en waren dus automatisch goed. Van der Heijden breekt met dit beeld, want de Nederlandse oorlogsgeschiedenis is volgens hem veel meer grijs dan zwart of wit. Het merendeel van de Nederlanders schipperde in het grijze gebied; ze collaboreerden niet, waren niet pro-Duits, maar zijn ook niet de dappere helden die we kennen uit De Jongs standaardwerk. Hun leven gedurende de eerste bezettingsjaren was eigenlijk een voortzetting van hun vooroorlogse bestaan. Economisch gezien werd er zelfs volop verdiend aan de nieuwe machthebbers. Ook NSB’ers waren volgens Van der Heijden niet de schurken waar ze jarenlang voor gehouden werden. Zeker voor de generatie die de oorlog meegemaakt heeft, moeilijk te aanvaarden conclusies.

 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 4 juli 2008

Handhaven onder de nieuwe orde

Titel: Handhaven onder de nieuwe orde - De politieke geschiedenis van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Frank van Riet
Uitgever: Aprilis
Uitgebracht: 2008
Pagina's: 815
ISBN: 9789059941939
Bijzonderheden: Proefschrift van de Faculteit der Geesteswetenschappen UvA; opgenomen in de reeks van de Stichting Historische Publicaties Roterodamum onder nummer 169.
Omschrijving: Dit wetenschappelijke werk is niet geschreven door iemand met een achtergrond als professioneel historicus. De auteur, Frank van Riet (44), is namelijk buurtagent in Barendrecht. Toen hij vaststelde dat er zeer weinig bekend was over de Rotterdamse politie (waar hij toen werkzaam was) in oorlogstijd, concentreerde hij zijn onderzoek daarop. Ondanks het feit dat hij geen academische opleiding heeft, was prof. dr. J. Houwink ten Cate, voorzitter van de ‘werkgroep jodenvervolging’ van het NIOD en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, dermate onder de indruk van een voordracht van de schrijver, dat hij hem voorstelde om op dit onderzoek te promoveren. Aldus werd het manuscript waaraan Van Riet inmiddels acht jaar gewerkt had, omgevormd tot een proefschrift waarop hij op 23 april 2008 promoveerde.

 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 26 mei 2014

Het commando-Pieters

Titel: Het commando-Pieters - Hollandse SS-ers in Brummen en Loosdrecht april-mei 1945
Schrijver: Stijn Wiegerinck
Uitgever: Aspekt
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 267
ISBN: 9789461534255
Omschrijving: Zoals de subtitel aangeeft, speelt het onderwerp van dit boek zich af in een periode waarin een deel van Nederland al was bevrijd en waarin de rest van het land verlamd werd door de nasleep van de Hongerwinter en door een vernietigende frontlijn die steeds verder richting Duitsland verschoof. De auteur, journalist bij de NOS en historicus Stijn Wiegerinck, werd op het spoor van deze geschiedenis gezet doordat hij op het internet op een lijst was gestuit van oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog op last van de Nederlandse Justitie ter dood waren veroordeeld en geëxecuteerd. Bij zijn speurwerk naar het wedervaren van deze laatste Nederlandse veroordeelde stuitte hij op vier volle archiefdozen waarin hij verklaringen aantrof van de slachtoffers en van getuigen van de oorlogsmisdaden. Grote gedeelten van deze verklaringen worden aangehaald in de tekst die daardoor een sterk documentair karakter heeft gekregen. Ook vond hij in een van de dozen een levensbeschrijving van de veroordeelde die kennelijk op instigatie van Justitie door hemzelf werd geschreven.

 • Artikel door Vincent Krabbendam
 • Geplaatst op 7 juni 2020

Het groot verzet

Omschrijving: Wielrennen is bij uitstek een sport die zich leent voor en baat heeft bij verhalen. Over loodzware koersen en over de coureurs die ze wonnen. Of verloren, want verliezen is soms nog heroïscher dan winnen, zeker in de wielersport. Oorlog is eveneens een onuitputtelijke bron van verhalen, al is er ten opzichte van het wielrennen wel minder ruimte voor een korreltje zout. In de combinatie ligt tevens het risico van goedkope beeldspraak opgesloten: de sport als toneel voor oorlog in overdrachtelijke zin, met inleidende beschietingen, loopgravenstrijd en wat al niet meer. Maar dat neemt niet weg dat er volop mogelijkheden zijn om een boek te schrijven over het snijvlak van wielrennen en oorlog.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 13 juli 2010

Hier woont een NSB'er

 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 11 september 2017

HMS Gloucester

Titel: Hier woont een NSB'er - Nationaalsocialisten in bezet Amsterdam
Schrijvers: Josje Damsma en Erik Schumacher
Uitgever: Boom
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 181
ISBN: 9789085069539

 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 14 september 2012

In dienst van hun naaste

Titel: HMS Gloucester
Ondertitel: The Untold Story
Titel: In dienst van hun naaste
Ondertitel: Hulp aan Amerikaanse piloten in de Tweede Wereldoorlog
Schrijver: Bart M. Rijnhout
Uitgever: Lanasta
Uitgebracht: juli 2012
Pagina's: 208
ISBN: 9789086161393
Omschrijving: ‘Het boek “In dienst van hun naaste….” is gebaseerd op het verhaal van twee pilotenhelpers. De eerste is een vrouw – toentertijd nog geen twintig jaar oud – die tijdens de oorlogsjaren `40 - `45 maar liefst 320 geallieerde luchtmacht mensen en een flink aantal krijgsgevangenen op de “pilotenlijn” hielp. Deze vrouw – Joke Folmer – was een koerierster die haar inlichtingen over neergekomen vliegtuigen vanuit het politiebureau ontving. De andere pilotenhelper was Bert Poels, die samen met zijn familie, vrienden en kennissen een verzorgings- en opvangcentrum op de Zwarte Plak runde. Einde 1940 werden er op zeer beperkte schaal piloten geholpen. Pas in 1942 werd deze tak van verzet wat meer georganiseerd. Zowel Joke Folmer als Bert Poels zijn, zonder dat ze het wisten, nauw met elkaar betrokken geweest. Enkele jaren terug werd pas duidelijk dat zij dezelfde piloten hielpen. In dit boek worden de door hen geholpen piloten van Amerikaanse afkomst behandeld. De verhalen zijn gebaseerd op keiharde waarheid en van diverse kanten bewezen.’

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 4 november 2011

Jongens van Nederland

Titel: Jongens van Nederland
Schrijver: Evertjan van Roekel
Uitgever: Spectrum
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 223
ISBN: 9789000301188
Omschrijving: Geschat wordt dat 25.000 Nederlanders tijdens de oorlog dienst deden in de Waffen-SS. Een groot deel van deze collaborateurs vocht aan het Oostfront. Dat de Duitse inval in de Sovjet-Unie gepaard ging met oorlogsmisdaden is bekend. Einsatzgruppen van de SS richtten een slachting aan onder met name de Joodse bevolking, daarbij geholpen door het Duitse leger. Tot dusver was er echter weinig bekend over of de Nederlandse vrijwilligers aan het front wisten van deze massamoord en of ze er misschien zelf aan bijgedragen hebben. De jonge historicus Evertjan van Roekel (1983) bracht daar verandering in. Hij besteedde vele uren aan het onderzoeken van dagboeken van Nederlanders uit de Waffen-SS en stelde vast dat enkele van de dagboekschrijvers onverbloemd schreven over de misdaden tegen de Joden en zelfs over hun eigen aandeel daarbij. Van Roekels onderzoek kreeg veel aandacht in de media, want “foute” Nederlanders houden de gemoederen nog immer bezig.

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 18 december 2018

Kerstmis onder vuur

De periode rondom Kerstmis geldt voor velen als een tijd van vrede, liefde en gezelligheid. Al vele decennia is het een tijd waarin mensen nader tot elkaar komen. Ook tijdens oorlogen werd ondanks het vele bloedvergieten, de honger en de angst tóch aandacht besteed aan Kerstmis en het ‘kerstgevoel’. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden gedurende de feestdagen door de ‘gewone ’burgers inspanningen verricht om er toch een feestelijk geburen van te maken. De overheid gebruikte (of misbruikte) deze periode om de burgers een hart onder de riem te steken of gemotiveerd te houden door middel van propaganda.

 • Artikel door Patrick Praet
 • Geplaatst op 10 maart 2019

Kinderen van de repressie

Omschrijving: Wat hebben volgende personen met elkaar gemeen: Jan en Kris De Smet (muzikanten), Godfried Danneels (kardinaal), Erwin Mortier en Jeroen Olyslaegers (schrijvers), Michiel Hendryckx (fotograaf), Björn Roszka (Groen) en Geert Bourgeois (N-VA), … ? Net zoals vele anderen zijn het (klein)kinderen van de collaboratie en de repressie, allemaal opgegroeid in een milieu waarin de naoorlogse vergelding van de collaboratie littekens achterliet. Dat dit vandaag nog steeds gevoelig ligt mocht in 2017 nog blijken wanneer de Vlaamse huiskamers kennismaakten met de Canvas-reeks ‘Kinderen van de collaboratie’. De wekelijkse uitzendingen deden even denken aan de ophef tijdens de jaren 1980 rond ‘De Nieuwe Orde’, de ophefmakende reeks van Maurice De Wilde over de collaboratie in België. Dertig jaar later lijken de littekens van de oorlog nog steeds niet geheeld.

 • Artikel door René ten Dam
 • Geplaatst op 8 mei 2019

Koken in oorlogstijd

Omschrijving: Gedurende de eerste oorlogsmaanden verschenen verschillende kookboekjes. Daaronder ‘Ons dagelijks brood: goede maaltijden in oorlogstijd’, een "boekje [dat] werd samengesteld toen de donkere oorlogswolken zich aan de kim samendrongen; het is verschenen nadat het onweer boven ons land was losgebarsten." Achterin het boekje een bon om wijzigingen in de recepten te ontvangen wanneer ingrediënten "door distributie of andere oorzaken" niet meer beschikbaar zijn.

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 16 maart 2014

Korte metten - De Zaanse liquidaties (1940-1945)

Titel: Korte metten - De Zaanse liquidaties (1940-1945)
Schrijver: Erik Schaap
Uitgever: Brave New Books
Uitgebracht: maart 2014
Pagina's: 148
ISBN: 9789402116397
Omschrijving: Met meer dan 20 succesvolle moordaanslagen en meer dan 10 pogingen daartoe, lag het aantal liquidaties in de Zaanstreek een stuk hoger dan in andere delen van bezet Nederland. In "Korte metten" wordt een overzicht gegeven van deze moordaanslagen. Erik Schaap (1961) is journalist en schrijver. Hij schrijft sinds 1999 boeken en artikelen over geschiedenis en dan vooral over de Tweede Wereldoorlog. In 2006 schreef hij een biografie over de verzetsstrijder en leider van het Nationaal Steunfonds, Walraven van Hall (zie: "Premier van het verzet"). Ook bracht hij meerdere boeken uit over de geschiedenis van de Zaanstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 • Artikel door Vincent Krabbendam
 • Geplaatst op 16 juli 2017

Kring 71 - De NSB in het Westland

Titel: Kring 71 - De NSB in het Westland
Schrijver: Drs. Philip van den Berg
Uitgever: Eigen beheer / SRGO
Uitgebracht: April 2017
Pagina's: 262
ISBN: 9789082651805
Omschrijving: Philip van den Berg zag een hiaat in het onderzoek naar de NSB en de NSB’ers. Vooral over het reilen en zeilen van de partij op het platteland is in zijn ogen weinig bekend. Met zijn eigen boek heeft hij in beeld willen brengen hoe de NSB als partij en organisatie op lokaal niveau en in regionaal verband functioneerde, in dit geval in het Westland: het gebied in Zuid-Holland waar de glastuinbouw zo’n dominante factor is. Van den Berg heeft wetenschappelijke motieven voor zijn onderzoek, maar wil er ook de leegte mee opvullen over een gevoelig onderwerp dat net als elders in het land zijn sporen heeft nagelaten.

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 9 december 2012

Landjepik

Titel: Landjepik - de Nederlandse annexatie van Duitsland 1945-1949
Schrijver: Hans Smits
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: November 2012
Pagina's: 240
ISBN: 9789089752314
Omschrijving: Na de capitulatie van nazi-Duitsland in 1945 werd er in Nederland druk gespeculeerd over het annexeren van Duitse gebieden. Duitsland moest boeten voor wat het Nederland gedurende de bezetting had aangedaan en het inlijven van stukken Duitsland zou ook een mooie oplossing vormen voor het bevolkingsoverschot waarmee Nederland volgens bepaalde mensen kampte. Nederland telde in 1945 ongeveer negen miljoen inwoners, ter vergelijking: het zijn er nu 17 miljoen. In sommige brochures werd er zelfs gesproken over het recht van Nederland op meer Lebensraum, met dezelfde woorden was Adolf Hitler in 1941 tijdens operatie Barbarossa de Sovjet-Unie binnengevallen.

 • Artikel door Vincent Krabbendam
 • Geplaatst op 8 mei 2019

Moffenmeiden

Omschrijving: Dat er in de dagen na de bevrijding vrouwen publiekelijk werden kaalgeschoren omdat ze zich in de oorlog met Duitsers hadden ingelaten, is algemeen bekend. Maar waarom dit precies gebeurde en hoe het precies tot stand kwam, daar is nog maar weinig over opgeschreven. Rianne Oosterom wijdde haar scriptie aan de zogenaamde moffenmeiden en ook enkele anderen verdiepten zich voor hun afstuderen in dit onderwerp. En begin deze eeuw verscheen het boek ‘Wie geschoren wordt moet stilzitten’ van Monika Diederichs.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 11 november 2018

Nijmegen, collaboratie en verzet

 • Artikel door Frans Claessens
 • Geplaatst op 14 december 2017

Onderduiken bij de bezetter

Titel: Nijmegen, collaboratie en verzet - Een stad in oorlogstijd
Schrijver: Lennert Savenije
Uitgever: Uitgeverij Vantilt
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 526
ISBN: 9789460043789
Titel: Onderduiken bij de bezetter
Schrijver: P.H. Palmbergen
Uitgever: St. Food For Free Foundation
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 258
ISBN: 9789463451390
Omschrijving: "Onderduiken bij de bezetter" vertelt het verhaal van Nederlanders die tijdens de bezetting werkten in één van de 64 Arbeidsdienstkampen in Nederland. De titel is een uitspraak die veel werd gebruikt tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Het was bedacht door de leiding van het Nederlandse leger. Ruim 55.000 ex-beroepsmilitairen en veel jongemannen vanaf 18 jaar oud moesten beschermd worden. Ze mochten niet in de Duitse handen vallen en dan verplicht voor de Duitsers arbeid verrichten in Duitsland of in andere bezette gebieden dan Nederland. Ook moesten ze beschermd worden tegen het ingezet worden als militair in het Duitse leger. Dit was geen eenvoudige opgave en het ging om erg grote aantallen personen die deze bescherming nodig hadden.

 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 28 november 2011

Onderscheidingstekens van de Koninklijke Marine

Titel: Onderscheidingstekens van de Koninklijke Marine - Periode 1945-2012
Schrijver: Dick Beumer & Carel Fleischacker
Uitgever: Lanasta
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 192
ISBN: 9789086161157
Omschrijving: “Onderscheidingstekens van de Koninklijke Marine, 1945-2012” is een boek dat een goede poging doet om de Nederlandse onderscheidingstekens van de Koninklijke Marine te structureren en in beeld te brengen. In 192 pagina’s zijn beide auteurs erin geslaagd een beeld te schetsen van de ontwikkeling van diverse soorten emblemen, zoals deze gedragen werden en gedragen worden in de periode 1945 tot 2011.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 31 maart 2020

Onze man in New York

Omschrijving: Op 18 juni 1941 meldden diverse Amerikaanse en Britse kranten het nieuws over een gewaagde Britse parachutistenaanval op een Duits vliegveld nabij Berck-sur-Mer in het Franse departement Pas-de-Calais. De Duitsers waren totaal overrompeld en konden niet voorkomen dat de zwaarbewapende Britten dertig van hun vliegtuigen uitschakelden. Veertig Duitse krijgsgevangenen werden met motortorpedoboten over zee naar Engeland afgevoerd. De operatie was een groot succes, maar als u er niet eerder van gehoord heeft, is dat niet gek. In werkelijkheid vond de aanval namelijk nooit plaats; het was ‘fake news’, de wereld in geslingerd door de Britten om in de Verenigde Staten sympathie te wekken voor de Britse oorlogsinspanningen.

 • Artikel door Bram Dermout
 • Geplaatst op 12 juli 2019

Oorlog, Bezetting, Bevrijding - België 1940-1945

Omschrijving: Dit boek richt zich specifiek op de oorlogsjaren in België, dat voor de tweede maal het strijdtoneel was van een wereldoorlog. De titel van het boek geeft onmiddellijk ook de drie grote lijnen weer die in het boek terug te vinden zijn. De oorlog, bezetting en bevrijding komen elk apart aan bod en worden rijkelijk geïllustreerd met allerhande foto’s. Door deze opsplitsing gaat men dieper in op de thema’s, maar kan men ook algemeen bekende zaken van extra informatie voorzien, zoals de maatschappelijke, culturele en politieke facetten.

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 29 mei 2020

Oorlogsgesprekken

Omschrijving: In de lezenswaardige interviewbundel ‘Oorlogsgesprekken’ van de journalisten Leonard Ornstein (1955) en Larissa Pans (1976) vertellen dertig bekende en minder bekende Nederlanders hoe de Tweede Wereldoorlog in hun leven heeft doorgewerkt. Ze zijn vlak voor, in of (ver) na de oorlog geboren, hebben een Joodse, Molukse of Indische achtergrond, ouders die in het verzet zaten of die Jappen- en nazi-kampen overleefden, of ze zijn nazaten van Roma en Sinti. De gesprekken, dubbelinterviews met ‘gelegenheidsparen’ en solo-interviews met Arnon Grunberg, Jeanine Hennis, Ahmed Aboutaleb en de Sinto Zoni Weisz, weerspiegelen wat de oorlogserfenis in essentie is: een indrukwekkende verzameling ontroerende, pijnlijke, confronterende en soms levensbepalende herinneringen.

 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 18 juni 2018

Oorlogsvloot van de Rotterdamsche Lloyd `40-`45

Titel: Oorlogsvloot van de Rotterdamsche Lloyd `40-`45
Schrijvers: Nico Guns & Frans Luidinga
Uitgever: Walburg Pers
Uitgebracht: mei 2018
Pagina's: 448
Taal: Nederlands
ISBN: 9789462492905
Omschrijving:

 • Artikel door Wijnand de Gelder
 • Geplaatst op 30 juni 2019

Op eigen gezag

Omschrijving: De Nederlandse politie tijdens de Duitse bezetting. Goed of fout? Verzet plegen of meewerken met de Duitse bezetter en tegen welke prijs? Er is veel bekend over dit thema en er zijn verschillende boeken over geschreven, maar toch is het voor het grotere publiek een weinig besproken en onbekend thema. Niet veel mensen hebben een juist beeld erbij; ze oordelen te snel, zijn onjuist geïnformeerd of hebben geen mening. Dit boek gaat over moed, over dappere keuzes en dilemma's en is het resultaat van een onderzoek uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De onderzoeksopdracht werd in 2016 gegeven door de toenmalige korpschef van politie.

 • Artikel door Bram Dermout
 • Geplaatst op 7 juni 2020

Passage Pyreneeën

Omschrijving: Dit boek omhelst een thema waarover weinigen iets weten. Belgische vluchtelingen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog probeerden om via de Pyreneeën naar een niet bezet gebied te raken.

 • Artikel door Gerd Van der Auwera
 • Geplaatst op 12 januari 2006

Reisgids naar de Tweede Wereldoorlog

Titel: Reisgids naar de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Sam Van Clemen
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Uitgebracht: 2005
ISBN: 90 02 21480 4
Bijzonderheden: geen
Omschrijving: Historicus Sam Van Clemen verdiende als auteur reeds zijn sporen met zijn publicaties "Turnhout tijdens de Eerste Wereldoorlog" en "Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog" (samen met Harry de Kok). Hij heeft ook meegewerkt aan "Antwerpen bevrijd. De bezetting en bevrijding in 250 aangrijpende foto's". Met zijn reisgids neemt hij ons mee doorheen gans België op zoek naar tekens die ons aan de Tweede Wereldoorlog herinneren. En dat blijken er heel wat te zijn...

 • Artikel door David Izelaar
 • Geplaatst op 8 december 2011

Reisgids voor de Tweede Wereldoorlog

Titel: Reisgids voor de Tweede Wereldoorlog
Schrijver: Maurice Blessing, Femke Deen en Marieke Prins
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
Uitgebracht: april 2005
Pagina's: 231
ISBN: 9789035128019
Omschrijving: Het is moeilijk iets nieuws te schrijven over de Tweede Wereldoorlog, als je kijkt naar het aantal boeken dat over dit thema geschreven is. Daarom kwam bij de auteurs van deze reisgids de kritische vraag naar boven of het wel zinvol was om nog een nieuw boek over deze bewogen periode te publiceren. Toch kwamen zij tot de conclusie dat het niet zo moeilijk is om wezenlijk iets bij te dragen aan het bestaande boekenaanbod over de Tweede Wereldoorlog.

 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 22 mei 2010

Rotterdam Oorlogshaven

Titel: Rotterdam Oorlogshaven
Schrijver: Jac. J. Baart
Uitgever: Walburg Pers
Uitgebracht: mei 2010
Pagina's: 319
ISBN: 9789057306730
Omschrijving: Om de vijfenzestigste verjaardag van de bevrijding van Nederland, en dus ook Rotterdam, te vieren en omdat het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam dit jaar vijfentwintig jaar bestaat is in dit museum de tijdelijke tentoonstelling Rotterdam Oorlogshaven geopend. De tentoonstelling is nog tot 30 september van dit jaar te bezichtigen. De officiële opening vond plaats op 3 maart en werd ingeluid door de scheepsbel van de Statendam. De ondergang van dit 28.291 BRT metende passagiersschip van de Holland Amerika Lijn (HAL) wordt in detail beschreven in het nieuwe boek van auteur Jac. J. Baart dat ook de titel Rotterdam Oorlogshaven meekreeg. Het boek zal in juni tijdens de tentoonstelling worden gepresenteerd.

 • Artikel door René ten Dam
 • Geplaatst op 31 oktober 2010

Sluipmoordenaars

Titel: Sluipmoordenaars - De Silbertanne-moorden in Nederland 1943-1944
Auteur: Inger Schaap
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: 2010
Pagina's 256
ISBN: 9789089751362

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 3 januari 2016

Spionnen van de paus

Titel: Spionnen van de paus - Het Vaticaans complot van Pius XII tegen Hitler
Schrijver: Mark Riebling
Uitgever: Lannoo
Uitgebracht: oktober 2015
Pagina's: 392
ISBN: 9789401429986
Omschrijving: Paus Pius XII, die de Rooms-Katholieke Kerk leidde van 1939 tot 1958, is niet onomstreden. Zijn houding tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt door velen bekritiseerd. Hij zou zich onvoldoende hebben uitgesproken tegen de Holocaust en het nationaalsocialisme zelfs hebben gesteund, wat hem in het gelijknamige boek van John Cromwell de bijnaam "Hitlers paus" opleverde. In het boek "Spionnen van de paus" schetst de historicus Mark Riebling echter een ander beeld. Hij portretteert Pius XII juist als een fel bestrijder van Hitler.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 1 juni 2010

Sport in de oorlog

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 25 oktober 2014

Spreken over fout

Titel: Sport in de oorlog
Schrijver: Ad van Liempt & Jan Luitzen
Uitgever: L. J. Veen
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 191
ISBN: 9789020419368
Titel: Spreken over fout - Hoe kinderen van collaborateurs het zwijgen verbraken, 1975-2000
Schrijver: Bram Enning
Uitgever: Balans
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 256
ISBN: 9789460037016
Omschrijving:

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 26 juli 2018

SS Polizei Division at War 1940-1945

Titel: Images of War - SS Polizei at War 1940-1945
Schrijver: Ian Baxter
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 144
Taal: Engels
ISBN: 9781473890978
Omschrijving: De in 1939 opgerichte SS-Polizei-divisie was oorspronkelijk niet bedoeld als een SS-gevechtseenheid. Al in Frankrijk, Griekenland en de Sovjet-Unie was de eenheid actief geweest voordat zij pas in 1942 officieel een SS-divisie werd. Dat was in de voorgaande jaren dan ook duidelijk te merken aan de manschappen en het materieel: dat was meestal van inferieure kwaliteit. Het waren vaak heel jonge of relatief oude soldaten die zich moesten weten te redden met buitgemaakte wapens. Dat werd een stuk beter nadat zij officieel de 4de SS-Panzergrenadier-Division waren geworden.

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 24 december 2017

Stad in oorlog - Amsterdam 1940-1945 in foto’s

Titel: Stad in oorlog - Amsterdam 1940-1945 in foto’s
Schrijver: René Kok en Erik Somers
Uitgever: WBooks
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 303
ISBN: 9789462581913
Omschrijving: In het begin dit jaar verschenen fotoboek ‘Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s’ van René Kok en Erik Somers verbeelden honderden afbeeldingen, voorzien van korte begeleidende teksten, in twaalf chronologisch opgebouwde thematische hoofdstukken de oorlogsjaren in Amsterdam: van de eerste oorlogsdreiging, de jaren van onderdrukking, vervolging, terreur en verzet tot en met de Hongerwinter en de nasleep van al die gebeurtenissen. Maar ook het alledaagse leven trekt voorbij, de collaboratie met de Duitsers en de uiteindelijke bevrijding, inclusief de afrekening met collaborateurs en ‘moffenmeiden’.

 • Artikel door Patrick Praet
 • Geplaatst op 27 november 2013

Techniek van de staatsgreep

Titel: Techniek van de staatsgreep
Auteur: Curizo Malaparte
Uitgever: Meulenhoff
Uitgebracht: 2009
ISBN: 8 90 290 8506 9
Omschrijving:

 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 7 september 2012

Ted Robbins bommenwerper piloot

Titel: Ted Robbins bommenwerper piloot
Auteur: Dick Breedijk
Uitgever: Oskam-Neeven Publishers
Uitgebracht: 2012
ISBN: 97894601901550
Bladzijden: 145
Omschrijving: Tot driemaal toe zag Sergeant Ted Robbins, piloot bij No.106 Squadron, zich gedwongen met zijn bommenwerper een noodlanding te maken. Even zo vaak slaagde hij erin dit te doen zonder dat er slachtoffers bij vielen. Bij de laatste noodlanding wist hij te voorkomen dat zijn viermotorige Lancaster zou neerstorten op de bebouwde kom van Sassenheim. Dit fraaie staaltje vliegeniersschap deed Dick Breedijk besluiten om Ted Robbins centraal te stellen in een publicatie waarin hij zijn studie naar de piloot Robbins en andere onderzoeken en zijn eigen familiegeschiedenis (Breedijk groeide op in Haarlem) heeft gebundeld.

 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 25 december 2012

The Fatal Decisions

Titel: The Fatal Decisions - First hand accounts by Hitler’s Generals
Auteurs: Deel 1 – Generaloberst der Luftwaffe Werner Kreipe

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 27 november 2010

The Politics of War Trauma

 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 2 september 2008

Van kazemat tot kelderleven - Roermond 1940-1945

Titel: The Politics of War Trauma - The aftermath of World War II in eleven European countries
Schrijvers: Jolanda Withuis en Annet Mooij (red.)
Uitgever: Aksant
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 280
ISBN: 9789052603711

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 17 december 2013

Van landverraders tot goede vaderlanders

Titel: Van kazemat tot kelderleven - Roermond 1940 - 1945
Auteur: Eric Munnicks met medewerking van Hugo Levels
Uitgever: Eric Munnicks
Uitgebracht: 2007
Pagina's 645
ISBN: 97809080230491
Bijzonderheden: Meer informatie over dit boek vindt u op de volgende website: www.kazematkelderleven.nl.
Titel: Van landverraders tot goede vaderlanders - De opsluiting van collaborateurs in Nederland en België, 1940-1950
Schrijver: Helen Grevers
Uitgever: Balans
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 256
ISBN: 9789460037009
Omschrijving:

 • Artikel door J. Rijpma
 • Geplaatst op 9 januari 2004

Van Leningrad tot Berlijn

Titel: Van Leningrad tot Berlijn, Nederlandse vrijwilligers in dienst van de Duitse Waffen-SS 1941-1945
Auteur: Perry Pierik
Uitgever: Uitgeverij Aspekt te Soesterberg
Uitgebracht: 2000
ISBN: 90-75323-02-6
Bijzonderheden: 1e druk, Nieuwegein, 1995, 3e herziene druk
Omschrijving: Al lang keek ik uit naar het lezen van dit boek, dat eigenlijk toch gaat over één van de duisterste kanten van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog door Nederlanders. Ik was zeer benieuwd hoe de auteur zijn visie op deze strijders zou weergeven. Zou hij dit op een objectieve manier beschrijven of zou er toch een vleugje subjectiviteit in dit boek te vinden zijn?

 • Artikel door Egbert van de Schootbrugge
 • Geplaatst op 21 juni 2006

Verzet 1940-1945 Omnibus

Titel: Verzet 1940 – 1945 Omnibus
Auteur: Jan Hof
Uitgever: Kok
Uitgebracht: 2002
Pagina's 713
ISBN: 9043506265
Omschrijving: Wie zich verdiept in het verzet van de Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog, komt op een gegeven moment in aanraking met de uitgaven van Jan Hof. Deze schrijver heeft meerdere publicaties over het verzet op zijn naam staan. Al deze publicaties zijn eenvoudig maar kwalitatief goed geschreven en daardoor ook goed leesbaar. De omnibus "Verzet 1940 – 1945"is ook een dergelijk boek.[note]Toen ik in 2006 dit boek recenseerde wees ik op de nadelen die er kleven aan de geromantiseerde verhalen in dit boek. Ondanks dat was ik destijds van mening dat het boek voor de geïnteresseerde een "uitstekende aanwinst" zou zijn. De achterliggende vijftien jaar zijn er echter zoveel tegenstrijdigheden en onjuistheden voor het voetlicht gehaald, dat geconstateerd moet worden dat dit boek ongeschikt is als objectieve bron. Met de kennis van nu zou ik een andere recensie hebben geschreven en het boek twee sterren hebben gegeven.[/note]

 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 16 december 2003

Wel vergeven niet vergeten

Titel: Wel vergeven niet vergeten
Auteur: Adriaan Hakkert
Uitgever: Uitgeverij Aspekt bv
Uitgebracht: 2003
ISBN: 905911146X
Bijzonderheden: De heer Hakkert is Kolonel der Mariniers b.d.
Omschrijving: Met de gebeurtenissen in de wereld tijdens de Tweede Wereldoorlog, beschrijft de Heer Hakkert in vogelvlucht de beleving van die Tweede Wereldoorlog in Nederland. In chronologische volgorde wordt aldus een beeld gegeven van de ontwikkelingen in ons land. Deze ontwikkelingen worden op uitstekende wijze gespiegeld aan de mondiale gebeurtenissen.

 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 24 mei 2008

Zaltbommel 1942-1945

 • Artikel door Luuk van Rinsum
 • Geplaatst op 25 augustus 2018

Zij spioneerden tegen Engeland

Titel: Zaltbommel 1942-1945 - Een gemeente onder nationaalsocialistisch bestuur
Auteur: Cees Kooman
Uitgever: Aprilis
Uitgebracht: 2008
Pagina's: 387
ISBN: 978 905994 208 0

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 21 april 2013

Zwarte Canon

Titel: Zij spioneerden tegen Engeland , Operatie Lena (1940-1941) tot mislukken gedoemd
Schrijver: Jan-Willem van den Braak
Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 188
ISBN: 9789463383783
Titel: Zwarte Canon - Over de schaduwzijde van de geschiedenis.
Schrijver: Chris van der Heijden
Uitgever: Contact
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 176
ISBN: 9789045023663
Omschrijving: In dit boek reageert Chris van der Heijden wat verlaat op de in oktober 2006 verschenen Canon van Nederland, die volgens de auteur als belangrijke doel had om iedereen in barre economische en politieke tijden weer trots op het vaderland te laten zijn. Van der Heijden betoogt nu dat de canon een volstrekt vals beeld oproept van onze vaderlandse geschiedenis. Hij wijst er op dat elk land de automatische neiging heeft de eigen cultuur, groeperingen en personen in het centrum van de gebeurtenissen te plaatsen en deze in een zo fraai mogelijk daglicht te zetten. Met een buitenstaandersperspectief blijkt echter dat daarop heel wat af te dingen valt. De grote helden blijken in de praktijk vaak even grote schurken te zijn geweest, de bewierookte groeperingen blijken bij nader inzien heel wat steken te hebben laten vallen en de nationale cultuur is ook minder verheven dan we graag willen geloven. Aan de hand van een aantal voorbeelden komt hij tot de aanbeveling te werken met een geschiedschrijving met zelfspot en aandacht voor de vele onverkwikkelijke zaken, die nu liever onder het tafelkleed worden geveegd.