Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Artikelen

Britse Troepentransportschip HMT Lancastria
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 7 december 2021

Britse Troepentransportschip HMT Lancastria

De HMT Lancastria werd na Duinkerken ingezet als troepentransportschip en werd op 17 juni 1940 door de Luftwaffe tot zinken gebracht. Het totale aantal slachtoffers is nooit geheel bekend geworden. Schattingen lopen uiteen dat er zich tussen de 4000 en 9000 militairen aan boord bevonden.

Nederlandse troepentransportschepen in Amerikaanse dienst
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 7 oktober 2015

Nederlandse troepentransportschepen in Amerikaanse dienst

De geallieerden maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van 202 troepentransportschepen. In de meeste gevallen waren dit aangepaste passagiersschepen of passagiersvrachtschepen. Het ombouwen van een passagiersschip tot een troepentransportschip bestond uit het verwijderen van overbodige luxe zoals meubilair, ornamenten en versieringen en het aan boord brengen van reddingsvlotten, houten kooien en hangmatten zodat de vervoerscapaciteit van militairen zo groot mogelijk werd. Verder werd bewapening aan boord geplaatst in de vorm van enkele kanonnen en luchtafweermitrailleurs. De bruggen, stuurhuizen, kompas- en kaartenkamers werden versterkt met stalen platen en beton. Tenslotte werden de schepen in marinegrijs, zwart of camouflagekleuren overgeschilderd.

Nederlandse troepentransportschepen in Britse dienst
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 2 maart 2015

Nederlandse troepentransportschepen in Britse dienst

De geallieerden maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van niet minder dan 202 troepentransportschepen. In bijna alle gevallen waren dit aangepaste passagiersschepen. Het ombouwen van een passagiersschip tot een troepentransportschip bestond feitelijk uit niet meer dan het verwijderen van overbodige luxe zoals meubilair, ornamenten en versieringen en het aan boord brengen van reddingsvlotten, houten kooien en hangmatten zodat de passagierscapaciteit zo groot mogelijk werd. Verder werd bewapening aan boord geplaatst in de vorm van enkele kanonnen en luchtafweermitrailleurs. De bruggen, stuurhuizen, kompas- en kaartenkamers werden versterkt met staal en beton. Als laatste werden de schepen in marinegrijs, zwart of camouflagekleuren overgeschilderd. De schepen varieerden van het Royal Mail Ship (RMS) Queen Elizabeth van de Cunard Line van 83.673 ton tot de 1.188 ton grote Perak van de Straits Steamship Company. Van deze troepentransportschepen werd een zware tol geŽist en niet minder dan 56 gingen er door oorlogshandelingen verloren. De grootte van de tot zinken gebrachte troepentransportschepen varieerde van het 42.348 ton metende RMS Empress of Britain van de Canadian Pacific Steamship Company, het grootste tot zinken gebrachte schip tijdens de Tweede wereldoorlog, tot de 1.961 ton metende Lafonia van Elder Dempster Ltd.