TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Amerikaanse slagkruisers van de Alaska-klasse
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 6 maart 2013

Amerikaanse slagkruisers van de Alaska-klasse

Het idee van de US Navy om slagkruisers te bouwen kwam begin jaren `30 voort als antwoord op de Duitse Schwere Kreuzer van de Deutschland-klasse. De Deutschland, in 1940 omgedoopt in LŁtzow, Admiral Graf Spee en Admiral Scheer werden door een Britse journalist vestzakslagschepen genoemd, maar de Kriegsmarine sprak over Panzerschiffe en classificeerde de drie schepen later als zware kruisers. Met een standaard waterverplaatsing van 12.000 ton, een maximale snelheid van 28 knopen en een primaire bewapening van zes 28cm kanonnen waren de schepen van de Deutschland-klasse dat ook. Het Bureau of Construction and Repair kwam echter voorlopig nog niet tot ontwerpen in die richting.

Britse slagkruiser HMS Hood
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 16 februari 2010

Britse slagkruiser HMS Hood

Mighty Hood noemden de Britten de slagkruiser HMS Hood in de periode tussen de beide wereldoorlogen. De Hood was in die periode inderdaad het grootste oorlogsschip ter wereld en de Britten waren trots op hun symbool van maritieme, militaire macht. Het schip sprak door haar combinatie van slagkracht, snelheid en afmetingen zeer tot de verbeelding in een tijd dat het Britse en Brits-koloniale volk een grote affiniteit had met de Royal Navy.

Britse Slagkruisers van de Renown-klasse
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 18 oktober 2021

Britse Slagkruisers van de Renown-klasse

De twee schepen uit de Renown-klasse, de HMS Renown en HMS Repulse, waren typische producten uit de Eerste Wereldoorlog. De luchtvaart stond nog in de kinderschoenen en de slagschepen werden nog steeds beschouwd als het belangrijkste marine wapen. Een afbesteld ontwerp voor drie verbeterde Revenge-klasse slagschepen werd gedurende de Eerste Wereldoorlog omgezet in twee schepen van een nieuw type, de Renown-klasse Slagkruiser.