TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Amerikaanse Torpedoboot USS PT-56
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 oktober 2020

Amerikaanse Torpedoboot USS PT-56

De Amerikaanse Elco 77' USS PT-56 werd aanvankelijk opgeleverd als USS BPT-8 en†werd in maart 1942 bij de Britse Royal Navy in dienst gesteld als MTB 314. Nadat het schip in september 1942 door haar bemanning beschadigd was achtergelaten bij Tobroek, nam de Duitse Kriegsmarine haar in dienst als Ršumboot RA 10. Op 30 april 1943 werd de RA 10 bij een aanval door Britse Supermarine Spitfire jachtbommenwerpers tot zinken gebracht.

Amerikaanse Torpedoboten van de Elco 77-foot PT boat-klasse
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 oktober 2020

Amerikaanse Torpedoboten van de Elco 77-foot PT boat-klasse

De Amerikaanse ontwerper Henry R. Stuphen, werkzaam voor de Electric Launch Company (Elco), ging in februari 1939 met zijn assistenten Irwin Chase, Bill Fleming en Glenville Tremaine op bezoek in Groot-BrittanniŽ om voor de US Navy onderzoek te doen naar de ontwerpen van de Britse Motor Torpedo Boat (MTB). Bij de British Power Boat Company kochten zij een 21 meter lang ontwerp, de PV70, die later getest zou worden als USS PT-9. Deze PT-9 vormde het prototype voor de door Elco te ontwerpen en te†bouwen PT-boten in de Elco 70' klasse of Elco 77-foot-klasse. Elco bouwde later een 23 meter (77' of 77 Foot) lange versie, waarmee de Elco 77' klasse werd geboren. Totaal zouden 49 van deze schepen gebouwd worden, waarvan er 10 bij de Britse Royal Navy dienst zouden doen. Eťn schip zou dienst doen bij de Duitse Kriegsmarine.

Britse Torpedoboot HMS MTB 314 (MTB 314)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 10 oktober 2020

Britse Torpedoboot HMS MTB 314 (MTB 314)

De Britse Motor Torpedoboot HMS MTB 314 kwam in maart 1942 in dienst bij de Royal Navy. Daarvoor was het schip gebouwd als Elco 77' USS PT-56 en heel kort dienst gedaan als USS BPT-8 bij de US Navy. Nadat de HMS MTB 314 in september 1942 door haar bemanning beschadigd was achtergelaten bij Tobroek, nam de Duitse Kriegsmarine haar in dienst als Ršumboot RA 10. Op 30 april 1943 werd de RA 10 bij een aanval door Britse Supermarine Spitfire jachtbommenwerpers tot zinken gebracht.

Duitse Torpedoboot Albatros (AT)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 3 maart 2015

Duitse Torpedoboot Albatros (AT)

De Albatros was een torpedoboot van de Raubvogel-klasse. Het schip kwam in 1927 in dienst van de Reichsmarine. Tijdens Operatie Weser (WeserŁbung), liep het schip op†10 april 1940 aan de grond en ging het verloren.

Duitse Torpedoboten van het Type 23
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 14 oktober 2020

Duitse Torpedoboten van het Type 23

De zes torpedoboten uit de Duitse reeks Type 23 Torpedoboten, soms aangeduid als Raubvogel-klasse, werden in 1926 gebouwd. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog waren alle zes de schepen nog in dienst. Ze gingen allen tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren.

Nederlandse torpedoboten
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 29 december 2010

Nederlandse torpedoboten

Nadat bij Koninklijk Besluit nummer 24, op 16 mei 1875, de Marine Torpedodienst was opgericht hield in datzelfde jaar de eerste Nederlandse torpedoboot een proefvaart. Op 22 februari 1876 werd dit schip, dat was ontworpen om met torpedo`s een vijandelijk schip aan te vallen, in dienst gesteld als Hr. Ms. I. De I en haar eerste 8 opvolgers werden in Groot-BrittanniŽ gebouwd bij de werven van Thornycroft en Yarrow. De torpedoboten die daarna gebouwd werden kwamen van de Nederlandse werven Koninklijke Maatschappij De Schelde te Vlissingen, Stoomboot Mij. Fijenoord te Rotterdam en de Koninklijke Fabriek van Stoom- en andere Werktuigen te Amsterdam.

Nederlandse torpedomotorboten
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 1 december 2013

Nederlandse torpedomotorboten

Torpedomotorboten waren voortgekomen uit torpedoboten. Het waren door krachtige benzinemotoren snelle motorboten, die uitgerust waren met torpedo`s en mitrailleurs. Het waren ongetwijfeld de kleinste oorlogsschepen, maar juist door hun snelheid en in groepsverband opererend, gevaarlijke tegenstanders. Torpedomotorboten (TM-boten) worden vaak onterecht motortorpedoboten (MTB`s) genoemd als vertaling van het Engelse woord motor torpedo boat. MTB`s werden tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld uit motorraceboten door de bekende werf van John Thornycroft Co. Ltd. te Woolston, Hampshire. De snelle boten die de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten en die 55 voet lang waren en zo`n 12 ton groot waren, werden nog Coastal Motor Boats (CMB`s) genoemd. Met de inkrimping van de Royal Navy in 1920 kwam een einde aan de CMB`s.