TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Britse Mijnenlegger HMS Teviotbank (M04)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 26 september 2021

Britse Mijnenlegger HMS Teviotbank (M04)

Het vrachtschip s.s. Teviotbank, werd op 2 november 1939 door de Royal Navy in dienst genomen en verbouwd tot mijnenlegger HMS Teviotbank. Het schip diende gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog in deze hoedanigheid bij de Royal Navy en werd op 29 maart 1946 aan haar oorspronkelijke eigenaar teruggegeven. Vanaf 1955 deed het schip dienst als s.s. Nella. In 1960 werd het uit de vaart genomen en in 1971 gesloopt.

Nederlandse mijnenleggers
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 1 september 2010

Nederlandse mijnenleggers

De Russisch-Japanse oorlog van 1904 tot 1905 was het eerste belangrijke conflict waarbij veel schepen verloren gingen door zeemijnen. Zowel door de Russen als de Japanners werd de mijn op grote schaal ingezet en aan beide kanten werden hierdoor belangrijke verliezen geleden. Naar aanleiding van deze bevindingen richtten alle belangrijke marines in de wereld een mijnendienst op. De Koninklijke Marine deed dit in 1907.