Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Artikelen

Britse Mijnenlegger HMS Teviotbank (M04)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 26 september 2021

Britse Mijnenlegger HMS Teviotbank (M04)

Het vrachtschip s.s. Teviotbank, werd op 2 november 1939 door de Royal Navy in dienst genomen en verbouwd tot mijnenlegger HMS Teviotbank. Het schip diende gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog in deze hoedanigheid bij de Royal Navy en werd op 29 maart 1946 aan haar oorspronkelijke eigenaar teruggegeven. Vanaf 1955 deed het schip dienst als s.s. Nella. In 1960 werd het uit de vaart genomen en in 1971 gesloopt.

Nederlandse mijnenleggers
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 1 september 2010

Nederlandse mijnenleggers

De Russisch-Japanse oorlog van 1904 tot 1905 was het eerste belangrijke conflict waarbij veel schepen verloren gingen door zeemijnen. Zowel door de Russen als de Japanners werd de mijn op grote schaal ingezet en aan beide kanten werden hierdoor belangrijke verliezen geleden. Naar aanleiding van deze bevindingen richtten alle belangrijke marines in de wereld een mijnendienst op. De Koninklijke Marine deed dit in 1907.

Noorse Mijnenlegger KS Olav Tryggvason
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 23 juli 2022

Noorse Mijnenlegger KS Olav Tryggvason

De in de jaren 1930 gebouwde Noorse mijnenlegger Olav Tryggvason was bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog nog een zeer moderne mijnenlegger. Na de Duitse inval in Noorwegen werd het schip ingelijfd bij de Duitse Kriegsmarine waar het tot in 1941 onder de naam Albatros (1940) voer en daarna als Brummer (1940). Het schip zonk op 3 mei 1945 in de haven van Kiel na beschadigd te zijn bij een bomaanval.

Noorse Mijnenleggers van de Glommen-klasse
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 19 juli 2022

Noorse Mijnenleggers van de Glommen-klasse

De Noorse Glommen-klasse bestond uit twee mijnenleggers, de Laugen en de Glommen. Beide schepen dienden ten tijde van de Duitse inval tijdens Operatie Weser (WeserŁbung) bij de Noorse 1. Mineleggerdivisjon. Na de Duitse inval werden beide schepen ingelijfd bij de Kriegsmarine en als Hafenschutzboote ingezet. De Glommen ging hierbij verloren maar de Laugen overleefde de Tweede Wereldoorlog.