TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Browning .30 caliber, Machinegeweer
  • Artikel door Sander Anneveldt
  • Geplaatst op 15 december 2004

Browning .30 caliber, Machinegeweer

Ontwikkeling Het machinegeweer Browning M1917 werd geÔntroduceerd in 1917. De ontwikkeling van het wapen was echter al begonnen in 1889. John Moses Browning patenteerde het in 1890. Dit eerste model werd geproduceerd door de Colt Company als Colt M1895. Het was een door gas aangedreven wapen, waarbij de expansiegassen van de patronen werden gebruikt voor de aandrijving. Browning ontwikkelde het systeem verder en besloot in 1900 dat een werking met een terugslagmechanisme meer mogelijkheden bood dan de werking op gas. Hij ontwikkelde op deze basis een totaal nieuw concept dat het basisprincipe werd voor alle volgende Browning-ontwerpen.

MG 34, Lichte machinegeweer
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 19 maart 2003

MG 34, Lichte machinegeweer

Stengun
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 7 juni 2003

Stengun

Als er een geallieerd wapen is dat veel tot de verbeelding spreekt, dan is het wel de Stengun. De Stengun is ťťn van 's werelds meest bekende pistoolmitrailleurs. Het wapen is in gigantische hoeveelheden geproduceerd en kent diverse varianten, ook Duitse. Na de Tweede Wereldoorlog is het wapen in nagenoeg iedere film over verzetsacties nadrukkelijk aanwezig, een feit dat zeker heeft bijgedragen tot de mythe over dit wapen. In dit artikel proberen we de feiten op een rijtje te zetten: het ontstaan, de versies en het gebruik.