TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Avro York
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 19 september 2021

Avro York

Direct afgeleid van de Avro Lancaster bommenwerper, werd in 1942 een transportvliegtuig, de Avro York ontworpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het een bescheiden rol vanwege de voorrang in de productie voor bommenwerpers. Na de Tweede Wereldoorlog werd het toestel tot 1957 militair gebruikt. Ook bij de burgerluchtvaart werd dit toestel na de oorlog gebruikt.

Bristol Bombay
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 20 september 2021

Bristol Bombay

De Bristol Bombay was een transportvliegtuig dat tevens in staat was om als bommenwerper te worden ingezet. Hiertoe was het in 1933 ontworpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden de toestellen dienst in het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika.

de Havilland DH.89 Dominie
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 3 november 2021

de Havilland DH.89 Dominie

De de Havilland DH.89 Dominie was de militaire variant van de Dragon Rapide, een klein verkeersvliegtuig. Aanvankelijk ingezet als maritieme verkenner, werd uiteindelijk besloten dit toestel als verbindingsvliegtuig in dienst te nemen. Bedoeld als verbindingsvliegtuig en opleidingstoestel voor radiotelegrafisten, werd de Dominie intensief gebruikt als transportvliegtuig. Naast diverse andere landen maakte in Nederland na de Tweede Wereldoorlog de KLM en de Nederlandse luchtmacht gebruik van dit toestel.

Ju 52/3m, Junkers
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 24 februari 2003

Ju 52/3m, Junkers

Eind jaren twintig was Duitsland op zoek naar een sterker verkeersvliegtuig. Onder de supervisie van ingenieur Ernst Zindel ontwikkelde men bij Junkers een grotere en verbeterde versie van de W 33. In oktober 1930 vond de eerste vlucht plaats van de Junkers Ju 52. Een vliegtuig met ťťn BMW VII motor met een vermogen van 725 pk en aangedreven door een tweebladige houten propeller.