Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Artikelen

Amerikaanse Onderzeebootjagers van de PC-461-klasse
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 16 juli 2021

Amerikaanse Onderzeebootjagers van de PC-461-klasse

Gebaseerd op de ervaringen met de onderzeebootoorlog tijdens de Eerste Wereldoorlog en de dreiging van de Tweede Wereldoorlog, begon de U.S. Navy zich vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voor de bereiden op deze dreiging. Aanvankelijk werden een aantal particuliere jachten aangekocht en verbouwd tot onderzeebootjager, maar al spoedig begon met met het ontwerpen van speciaal voor dit doel bedoelde schepen. Eťn van de klassen voor dit doel ontworpen was de 173' metende PC-461-klasse.

Japanse Onderzeebootjagers van de Cha 103-klasse (1942)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 1 juni 2023

Japanse Onderzeebootjagers van de Cha 103-klasse (1942)

Tussen augustus 1942 en januari 1945 nam de Japanse Keizerlijke Marine een zevental onderzeebootjagers in dienst die waren gebouwd aan het Marine Etablissement in Soerabaja. Van oorsprong waren dit voor de Nederlandse Marine in aanbouw zijnde patrouillevaartuigen van de B-klasse (1942) waarvan een aantal voor de Japanse marine werden afgebouwd. Van de zeven vaartuigen gingen er twee verloren door oorlogshandelingen.