TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Britse Koopvaardijschepen van het standaard Empire X- en Y-Type
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 18 september 2021

Britse Koopvaardijschepen van het standaard Empire X- en Y-Type

Voortbordurend op de ervaringen opgedaan in de koopvaardij tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd gedurende de Tweede Wereldoorlog een aantal standaard typen koopvaardijschepen door het Ministry of War Transport (MoWT) gehanteerd bij de bestelling van koopvaardijschepen. Eťn van die typen was het stoom aangedreven Y-type, waarvan zeven subtypen te onderscheiden waren. Samen met het X-type, een Y-type met diesel motor, vormde dit ťťn van de door Britse scheepswerven in opdracht van het Ministry of War Transport gebouwde standaard scheepstypen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Duitse Vrachtvaarder d.s. Rio de Janeiro (1914)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 24 maart 2015

Duitse Vrachtvaarder d.s. Rio de Janeiro (1914)

Op 8 april 1940 bracht de Poolse onderzeeboot ORP Orzel†de Duitse vrachtvaarder d.s. Rio de Janeiro (1914) tot zinken. Noorse schepen redden vele opvarenden. Doordat veel van de opvarenden militairen waren, hadden de Noorse autoriteiten door dit voorval tot inzicht kunnen komen dat een invasie van Noorwegen op handen was. Dit gebeurde echter niet.