TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Bazooka
  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 23 maart 2018

Bazooka

"Ik liep langs die schroothoop en daar lag een buis die Ö precies dezelfde grote had als de granaat die we aan het omvormen waren tot een raket. Ik zei: Dat is het antwoord! Leg de buis op de schouder van een soldaat met de raket erin en daar gaat hij", aldus Edward Uhl, de uitvinder van de bazooka. Een van de meest originele wapens ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een van de eerste effectieve antitankwapens die kon worden ingezet door de infanterie. Het was ook het eerste draagbare wapen dat gebruik maakte van rakettechnologie.

Duitse Panzerfaust
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 29 september 2004

Duitse Panzerfaust

Het gebrek aan effectiviteit van antitankwapens als de Panzerbuchse 38/39 (PzB 38 en PzB 39) tegenover nieuwe Sovjettanks, zoals de T-34 tank, aan het oostfront, bracht de Duitsers er in 1942 toe om aan de ontwikkeling te beginnen van nieuwe antitankwapens voor gebruik door infanterie eenheden aan het front. Er werden vele proeven gedaan en uiteindelijk zouden twee wapens gebruikt worden, de Panzerfaust en de Panzerschreck.

Panzerschreck
  • Artikel door Tom Notten
  • Geplaatst op 30 maart 2003

Panzerschreck

De aanleiding voor de ontwikkeling van dit infanteriewapen om tanks uit te schakelen was het verschijnen van de Amerikaanse bazooka op het slagveld. Het is niet duidelijk waar de Duitsers hun eerste bazooka in beslag namen. Er spreken bronnen van TunesiŽ in 1943, maar er zijn ook bronnen die spreken over het oostfront waar de Duitsers een bazooka op de Russen buit wisten te maken.